Het blijkt dat de onrust binnen JA21, de Nederlandse politieke partij, verre van voorbij is. Eerder deze maand waren er geruchten over interne ruzies, die door critici werden afgedaan als 'onzin' en 'verzonnen' verhalen. Maar onlangs kwam het nieuws naar buiten dat enkele partijprominenten, waaronder Tweede Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink en Europarlementariër Rob Roos, een brandbrief hebben gestuurd naar het bestuur van JA21. Ze eisen meer interne democratie en duidelijkheid over waar de partij voor staat.
De bron van de onrust lijkt te liggen in het feit dat JA21 verdeeld is in twee kampen. Aan de ene kant is er een groep doorgeslagen liberalen, geleid door Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, die koste wat kost willen 'meedoen' in Den Haag. Deze sociaal-liberalen zijn voorstanders van LHBTI-rechten, pro-abortus en willen graag samenwerken met het partijkartel van de oude partijen. Eerdmans' voornaamste doel lijkt niet het bewerkstelligen van principiële veranderingen, maar het bekleden van een ministerspost.
Daartegenover staat een conservatieve groep onder leiding van Nicki Pouw-Verweij en Rob Roos, met Eerste Kamerlid-kandidaat Sytse de Jong ook in hun gelederen. Pouw-Verweij is een orthodoxe katholiek die tegen abortus en de zogenaamde 'woke'-beweging is. De Jong en Roos zijn eveneens uitgesproken conservatief. Zij hekelen de radicale Woke-beleid van het partijkartel. En Roos heeft natuurlijk furore gemaakt in het Europees Parlement door heel kritisch te zijn op de 'coronavaccins' van Moderne en Pfizer - een standpunt waar met name Annabel Nanninga bepaald niet blij mee is. Deze drie willen dat JA21 duidelijke conservatieve principes uitdraagt en niet simpelweg meegaat in het machtsspel omwille van de macht zelf.
Deze twee groepen staan lijnrecht tegenover elkaar en de interne strijd lijkt steeds feller te worden. Beide kampen realiseren zich dat de overwinning van de één de nederlaag van de ander betekent. Dit conflict gaat verder dan politiek inzicht of principes; het is een botsing van wereldbeelden en ambities.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De toekomst van JA21 is onzeker nu deze interne strijd naar een hoogtepunt lijkt te gaan. De partij staat op een kruispunt: zal één van de groepen zegevieren en de partij in een bepaalde richting sturen, of zal de verdeeldheid uiteindelijk leiden tot een onherstelbare breuk? De komende weken zullen cruciaal zijn voor het voortbestaan van JA21 als een verenigde politieke macht. Wat we al wel duidelijk is dat één fractie - de conservatieven dus - werkelijk een enorme fout hebben gemaakt door zich af te scheiden van FVD twee jaar geleden. Bij die partij waren zij wél op hun plek. Dit in tegenstelling tot het liberale rapaille van Eerdmans en Nanninga.