De Israëlische minister van Communicatie (blijkbaar is dat een minsterschap daar), Shlomo Karhi, wil dat de politie burgers kan arresteren als die dingen zeggen die 'de nationale moraal ondermijnen.' Dat wil zeggen: als ze informatie verspreiden of meningen verkondigen die in strijd zijn met de pro-oorlogboodschapvan het kabinet. Israëlische journalisten reageren furieus.
Karhi wil zich richten op informatie en meningen die de nationale moraal ondermijnen en/of die de basis kúnnen vormen van 'propaganda van de vijand.' Burgers die dergelijke denkbeelden verspreiden moeten wat hem betreft behandeld worden als een soort van verraders. En snel een beetje.
De maatregelen die hij geïmplementeerd wil hebben is dat zulke kritische burgers gearresteerd kunnen worden, uit hun huizen gehaald kunnen worden, of dat de Israëlische overheid hun bezittingen kan afpakken. Allemaal omdat ze dus dingen zeggen waarvan het kabinet besloten heeft dat die meningen/informatie niet goed zijn voor de moraal van Israëliërs om te vechten tegen Gaza.
De bekende Israëlische journaliste Efraf Fenigson maakt zich hier ernstig zorgen over. "Israël rolt nu mis- en desinformatie maatregelen uit," schrijft zij op X, "waarbij de oorlog als rechtvaardiging dient. Het arresteren van burgers is een middel om ons het zwijgen op te legen."
In een vervolgtweet stelt ze dat deze aanval op de meningsvrijheid en de persvrijheid - er wordt immers ook geen uitzondering gemaakt voor (onderzoeks-) journalisten - begon met Julian Assange. "En het gaat verder met ons allemaal."
Fenigson is een zeer kritische journaliste die ook tijdens de coronatijd harde kritiek uitte op de Israëlische overheid, die toen nagenoeg dictatoriale maatregelen nam 'om het virus te bestrijden.' Die houding zet ze door, ook wat de oorlog tegen Hamas betreft, en de aanslagen van 9 dagen geleden. Zo zei ze afgelopen week dat ze er hevig aan twijfelde dat de Israëlische inlichtingendiensten niet wisten dat er een aanslag aan zat te komen.
De grens met Gaza, zei ze, is namelijk één van de sterkst beveiligde regio's op de hele aarde. Als er daar maar iets gebeurt dan grijpt het leger meteen in. Maar nu duurde het zes a zeven uur voordat er iets van een reactie was. Dat vond en vindt zij onbegrijpelijk. Ze concludeer dan ook dat Israëliërs "geofferd" zijn - geofferd zodat het Israëlische kabinet een goede reden zou hebben om Hamas écht hard aan te pakken, en Gaza dus in te trekken op een schaal die tot de aanslagen nooit geaccepteerd zou worden door de internationale gemeenschap.
Het is duidelijk dat minister Shlomo's doel om bepaalde informatie en meningen illegaal te verklaren vooral voorkomt uit het feit dat heel veel Israëliërs vraagtekens zetten bij de manier waarop het leger reageerde op de aanslagen van 7 oktober.