In een heroïsche poging om het zinkende schip van Rutte IV te redden, blijkt het kabinet plotseling bereid te zijn tot ongekende politieke acrobatiek. Na de recente mokerslag van de Provinciale Statenverkiezingen, lijken de coalitiepartijen nu ineens in staat om hun diepgewortelde principes en stikstofdoelen te heroverwegen. Alsof bij toverslag de angst voor de macht van BBB in de provincies en de senaat de coalitiepartijen heeft doen ontwaken uit hun dogmatische winterslaap. Zo
stelt D66 plotseling voor het eerst vraagtekens bij de 'heiligverklaring' van het magische jaar 2030, het jaar waarin stikstofdepositie volgens het regeerakkoord gehalveerd moet zijn. De partijtoppen van de coalitiepartijen lijken plots te vinden dat er 'iets gedaan moet worden aan
stikstof,' maar maar dan wel op een manier die hun machtsbasis niet verder ondermijnt. Gelukkig zijn er geen grenzen aan politieke flexibiliteit wanneer de pluche zetels op het spel staan.
Een ander cruciaal punt is de onteigening van boerenbedrijven, waar BBB zich fel tegen verzet. Natuurlijk zou het ondenkbaar zijn om dit vanuit Den Haag op te leggen. In plaats daarvan wordt nu voorgesteld om de provincies hierover te laten beslissen, zodat het kabinet de hete aardappel handig kan doorschuiven en de machtige BBB kan laten zien hoe zij dit probleem willen oplossen.
Maar de coalitie moet nog veel meer hordes overwinnen, zoals de vormgeving van het klimaatbeleid en het aanpakken van migratie. Premier Rutte zoekt zijn heil in Italië, hopend op een deal met Tunesië om de instroom naar Europa te beperken. Het lijkt erop dat de coalitie bereid is om zich in alle bochten te wringen om de onvrede in het land te sussen en de onvermijdelijke ondergang van het kabinet af te wenden.
Donderdag praat de top van het kabinet opnieuw, met haast om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Een verdeelde coalitie zal immers een schietschijf zijn voor de oppositie. De grote vraag is welke toverformule VVD,
D66, CDA en CU zullen vinden om hun eigen hachje te redden. Het is duidelijk dat een val van het kabinet en nieuwe verkiezingen rampzalig zouden zijn voor alle betrokken partijen en het einde van veel politieke carrières zouden betekenen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Het is de vraag hoe lang het Pluche Reddingsteam hun halsbrekende toeren nog kan volhouden voordat de wetten van de politieke zwaartekracht hen inhaalt en het kabinet alsnog ten onder gaat. In deze tragikomische vertoning wordt een ding duidelijk: de belangen van de kiezers zijn ondergeschikt aan de drang naar macht en het behoud van de eigen positie. En zo krijgt de term "politiek circus" een geheel nieuwe lading.