Financieel journalist Martin Visser haalt in de Telegraaf hard uit naar het financiële wanbeleid van Sigrid Kaag, waarvan de financiële lijken al open en bloot drijven. Het is een waarschuwing aan Caroline van der Plas, die mogelijk de macht zou kunnen grijpen bij de volgende parlementsverkiezingen, want haar toekomstige kabinet zit straks opgezadeld met een enorme financiële erfenis.
De Raad van State geeft impliciet hetzelfde signaal af: "Bij gelijkblijvende economische uitgangspunten zal een volgend kabinet eerst moeten ombuigen voordat eventueel aanvullend beleid kan worden gevoerd." Met andere woorden, het opvolgende kabinet na Rutte-4 heeft weinig speelruimte. Kaag en haar collega's hebben al het geld meer dan opgemaakt. Het is zorgwekkend dat de coalitie weliswaar binnen de Europese richtlijnen opereert, maar dat veel overheidsbeleid doorwerkt na deze regeerperiode. Het toekomstige kabinet Van der Plas-1 zal te maken krijgen met tekorten die de EU-normen overschrijden. Een zeer zorgelijke situatie.
De roep om buffers, zowel vanuit de Raad van State als De Nederlandsche Bank, lijkt aan dovemansoren gericht. Het lijkt erop dat het financiële motto van dit kabinet luidt: "Na ons de zondvloed." Nederland bevindt zich nu in het rijtje van Europese landen met een 'hoog houdbaarheidsrisico'. We moeten ons alvast voorbereiden op een mogelijke toekomstige regeerploeg die drastisch moet bezuinigen, of het nu Van der Plas-1 of Rutte-5 is. Als de economie dan ook nog eens tegenzit, springen alle seinen op rood.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Het is hoopgevend om te zien dat de stemmen van Martin Visser en andere kritische analisten steeds luider worden. Deze geluiden kunnen dienen als een wake-upcall voor politici en beleidsmakers, en hopelijk zullen zij het belang van financiële verantwoordelijkheid en gezond begrotingsbeleid erkennen. De tijd is gekomen om ons land te beschermen tegen onnodige risico's en ervoor te zorgen dat onze economie duurzaam en veerkrachtig blijft.