Uitbreiding van de sleepwet maakt Nederland officieel een surveillance-staat

Economie19 mei 2023, 9:30

“Mijn grootste zorg van dit moment is dat we de digitale veiligheid van Nederland nog onvoldoende kunnen waarborgen. We hebben enkel een werkende wet nodig.” – Directeur MIVD Jan Swillems

Herinner je je de WIV wet nog (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten)? Dit is - internationaal gezien - een zeer unieke wet welke de inlichtendiensten in Nederland in stelt staat om grote gebieden af te kunnen tappen op basis van een mogelijke verdachte in dat geografische gebied. Vandaar ook de bijnaam van de wet: de sleepwet.

Hier is destijds veel ophef over geweest. Zoveel zelfs, dat dit geleid heeft tot een referendum. De uitslag van het raadgevende referendum was duidelijk: Nederland zit niet te wachten op de sleepwet. Het probleem met raadgevende referenda is echter precies dat – ze zijn raadgevend. De uitslag werd dus doodleuk genegeerd en de sleepwet kwam er alsnog.

Om het volk tijdelijk zoet te houden werd er een toetsingscommissie ingesteld. Deze toetsingscommissie hield toezicht op de geheime diensten. Voordat er een ‘sleepnet’ uitgerold mag worden, moet deze dus eerst goedgekeurd worden door de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

“Met evidente onjuistheden proberen de onoprechte diensten (AIVD en MIVD) nieuwe enge wetgeving door de Tweede kamer te jassen, het doel is om uiteindelijk het hele land af te kunnen luisteren” - Bert Hubert, ex-lid van de comissie (TIB)

Een voormalig lid van de TIB, Bert Hubert, luidt nu de noodklok. De wijziging van de wet heeft namelijk verregaande gevolgen voor de privacy van heel Nederland. In plaats van dat de commissie een controle uitvoert voordat de data uberhaupt verzameld mag worden, willen de AIVD en de MIVD de controle pas uitvoeren nadat alle data al verzameld is.

Op dat moment is het kwaad natuurlijk al geschied. De data is verzameld en staat allemaal opgeslagen in een enorme database. Het argument van de AIVD en de MIVD is dat ze ‘natuurlijk niet al die data gaan analyseren’. Weerzinwekkend. Met de opkomst van AI (ChatGPT?) is het zometeen natuurlijk kinderlijk eenvoudig om de data te gaan filteren op ‘dissidenten'. De mogelijkheid om langs de weg van algoritmes data te kunnen filteren staat overigens al in de huidige WIV wet. In het nieuwe voorliggende wetsvoorstel wordt de toetsing op algoritmes volledig geschrapt, wat de weg volledig vrij maakt voor analyses door middel van AI. Dit baart veel mensen zorgen, want hoe neutraal is een algoritmische AI analyse?

Even los van de betrouwbaarheid van de huidige overheid (waar nogal wat over te zeggen is), wat gebeurt er als er een nieuwe Adolf Hitler aan de macht komt? Beseffen deze mensen wel hoeveel macht je een overheid geeft via dit soort wet- en regelgeving? Heeft de geschiedenis ons niet geleerd dat je altijd kritisch moet zijn op de zittende macht?

Het meest bijzondere is nog dat dit alles gebeurt onder het mom van het ‘verbeteren van de digitale veiligheid van de bevolking’. Iedereen met een beetje verstand van technologie weet dat privacy en veiligheid hand in hand gaan. Op het moment dat je privacy in gevaar komt, komt je veiligheid in gevaar (en andersom). Je veiligheid kan je juist het best beschermen door je data zoveel mogelijk bij jezelf te houden. Je privacy kan je het best beschermen door privacy-vriendelijke en veilige (encrypted) software te gebruiken. Wil je een vrij en autonoom individu zijn? Zorg dan dat je zo gaat leven.

De oplossingen liggen voor het oprapen

Dit is exact de reden dat we bij Android-Privacy.com doen wat we doen. Enerzijds zien we de Orwelliaanse surveillance staat op ons afstormen, maar anderzijds ontstaan er fantastische oplossingen om je hier tegen te kunnen bewapenen. Unieke tijden bieden unieke kansen. Net als Klaus Schwaab zien wij een ‘window of opportunity’, maar dan in de tegengestelde richting.

Het is tijd voor een nieuwe relatie met technologie. Eentje die gebaseerd is op menselijke normen en waarden als privacy en veiligheid. Wij raden iedereen dan ook aan om alleen met software te werken die aan onze kernwaarden voldoet: 1. Free and Open Source Software 2. Privacy & veiligheid (encryptie) 3. Decentralisatie van consensus. De eerste twee zijn een absolute must. De derde kernwaarde is nog in ontwikkeling met de opkomst van blockchain technologie, maar deze ontwikkelingen gaan hard! Gecombineerd zorgen deze kernwaarden voor resistentie tegen cenuur en volledige autonomie. Iets wat in deze informatie-oorlog van groot belang is.

De Snowden Smartphone en het Privacy Platform

De Snowden Smartphone is uitgerust met het favoriete besturingssysteem van Edward Snowden: GrapheneOS. Dit besturingssysteem is volledig gericht op privacy en veiligheid. Met enkel een veilig besturingssysteem ben je er echter nog niet. Door de verkeerde applicaties te gebruiken kan je je privacy en je veiligheid nog behoorlijk schaden. Om die reden krijg je bij ons ook toegang tot het Privacy Platform. Hier beantwoorden we vragen als: hoe waarborg je je privacy met GrapheneOS? Met welke VPN’s kan jij je online gedrag afschermen? Hoe kun je veilig en privacy-vriendelijk berichten versturen? Hoe kan je YouTube kijken zonder Google? Hoe kan je navigeren zonder Google maps? Hoe kun je muziek luisteren zonder Spotify? Hoe kun je je foto’s veilig en privacy-vriendelijk beheren?

Nu hoor ik je denken: dat is allemaal leuk, maar ik ben nog afhankelijk van Big Tech! Ook in dat geval is de Snowden phone je vriend: GrapheneOS stelt je in staat om deze apps gewoon te kunnen blijven gebruiken. Op het Privacy Platfom leggen we je uit hoe dit werkt en hoe je deze applicaties kunt isoleren van je privacy-vriendelijke omgeving. Zo sta je met beide benen in beide werelden en kan je langzaamaan wennen aan de nieuwe wereld. Een wereld waarin jij weer de baas bent over je eigen data!

De Snowden Phone is weer te verkrijgen vanaf maandag 15 mei. Zet hem dus alvast in je agenda! Wil je op de hoogte gehouden worden over de verkoop, laat dan je mailadres achter op de Snowden Smartphone pagina.

Ga naar de Snowden Smartphone pagina

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten