Vorige week donderdag nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering de Raadsconclusies rond Europees Digitale Identificatie niet te onderschrijven en aan te geven dat het Nederlands parlement een andere positie heeft dan de regering. Vrijdag werd bekend dat de staatssecretaris die motie niet uitvoert. En gisteren heeft Nederland ingestemd. Deze bizarre gang van zaken zorgt voor enorme wanhoop bij alle Kamerleden van de oppositie, maar vooral bij Roelof Bisschop van de SGP en bij Pieter Omtzigt. Omdat de regering natuurlijk gewoon dergelijke moties dient uit te voeren reageerden alle oppositiepartijen met grote verbazing. SP'er Renske Leijten
nam gisteren het woord, legde uit dat dit onacceptabel is, en wilde een interpellatie indienen. Dat is dus een verzoek tot debat.
Dit verzoek werd natuurlijk gesteund door alle partijen...
Nou ja, of niet. Want ja, alle niet-regeringspartijen waren het er mee eens. Maar haar verzoek werd tegengehouden door het
partijkartel. CDA, VVD, D66 en ChristenUnie stemden allemaal tegen. Ze willen dus allemaal dat de regering gewoon zo, hop, even moties naast zich kan neerleggen zonder dat dit repercussies heeft. Daarmee zetten ze de Tweede Kamer dus totaal buitenspel.
Dit zorgde voor ware
wanhoop bij Pieter Omtzigt (Onafhankelijk) en Roelof Bisschop. Beide mannen leken eigenlijk gewoon het geloof in ons systeem kwijt te raken - live op tv.
"Wat hier gebeurt, mijn mond valt open," aldus Bisschop. "De fundamentele rechten van de Kamer worden aangetast. De Kamer doet een eenduidige uitspraak, breed gesteund... En wordt het niet uitgevoerd, dan wordt er een interpellatie op aangevraagd. Terecht, complimenten aan mevrouw Leijten [...]. Maar dan is er een coalitie die de Kamer de tanden laat uittrekken en zegt: 'Nee, geen steun'. Mensen, dit kan toch niet waar zijn? Alsjeblieft!"
Daarop liep hij weg van de microfoon - maar niet zonder ook nog even hardop "triest!" te roepen. Wat het natuurlijk ook was.
Vervolgens kwam Pieter Omtzigt naar voren. Die zei dat hij zich van harte aansloot bij de woorden van Bisschop. "Als je tandenloos wilt worden, en als je als 77 coalitieslaven wilt opereren dan moet je dit doen. Ja, ik ga 'em hier maar gewoon een keer noemen."
Want, zei Omtzigt, als een motie van een regeringspartij wordt aangenomen door de regering dan wordt die uitgevoerd. Maar als de motie van een oppositiepartij komt "en die wordt niet uitgevoerd, dan mag er niet [eens] over gesproken worden. Dat is ernstig in de staatsordening."
"En als er dan ook geen enkel woord is van de coalitiepartijen over wat hiermee moet gebeuren dan is de stemming de afgelopen anderhalf uur natuurlijk ook gewoon waardeloos geweest," sloot Omtzigt terecht af.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Ze hebben het over een zogenaamde "
verijdelde staatsgreep in Duitsland." Gewelddadige staatsgrepen zijn walgelijk en moeten veroordeeld worden. Maar wat de coalitiepartijen en de regering doen in het Nederlands parlement is eigenlijk gewoon een
machtsgreep en óók hartstikke fout. Ze trekken alle macht naar zich toe en zetten het hele systeem van checks and balances en van de scheiding der machten buitenspelen. Dat doen ze weliswaar zonder geweld te gebruiken, maar daarmee is het niet opeens acceptabel.