Dit is nog eens héérlijk om te kijken! In debat met Pieter Grinwis van de ChristenUnie laat Thierry Baudet geen spaan heel van z'n tegenstander. En dat is niet zo gek. Want het onderwerp is 'klimaatverandering,' en anders dan het CU-poppetje heeft Baudet daar wél verstand van. Wat wil zeggen: hij weet dat het knettergekke, revolutionaire klimaatbeleid helemaal berust op verkeerde aannames.
Zoals Baudet uitlegde in zijn bijdrage is het klimaatbeleid ronduit "revolutionair" te noemen. Wat er gebeurt is extreem. De koopkracht wordt bewust geofferd, ze hebben het mogelijk zelfs over een CO2-taks. Maar toen hij dat deed werd hij onderbroken door Grinwist, van de CU. Die sprak Baudet aan op CO2 in de lucht. Hoe kan het CO2-gehalte zijn toegenomen "sinds het begin van de industriële revolutie?"
Nou, zei Baudet, het klopt dat het sindsdien hoger is geworden. De hoeveelheid deeltjes in de atmosfeer is gegaan van 300 deeltjes naar iets meer dan 400 deeltjes - op een miljoen. Dat is dus nog altijd "heel weinig," aldus Baudet.
En toen draaide hij het om. "En ik zou zeggen, té weinig," ging hij verder. "Want CO2 is een leven brengend gas. Als de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zou dalen tot 250 of 220 parts per million dan zou al het leven op aarde uitsterven. Dan kan er geen boom meer groeien. Dan kan er geen gras of mos meer zijn." De aarde wordt dan een maanlandschap.
Ja, het aandeel CO2 in de lucht is toegenomen sinds het begin van de industriële revolutie. Goddank. Want de aarde is in die tijd ook "15% groener geworden in de afgelopen vijftig jaar," legde Baudet rustig uit aan Grinwis. "Dus wat mij betreft gaan die parts per million richting 1200 - 1500. Dat soort hoeveelheden. Het is geen énkel probleem. Dat zou heel goed zijn voor onze planeet.
Maar Grinwis wilde de aftocht nog niet blazen en herhaalde zijn vraag over de 'oorzaak' van meer CO2 in de lucht. Daarop antwoordde Baudet heel rustig. Ten eerste, zei hij, als het warmer op aarde wordt (bijvoorbeeld door een actievere zon) dan "stoten de oceanen meer CO2 uit. Wat er gebeurt is een natuurlijke opwarming van de aarde vanaf 1850, toen de kleine ijstijd eindigde. We kennen allemaal die wintergezichten [van bekende schilderijen] in de zeventiende eeuw ongeveer. Er is natuurlijke opwarming vanaf ongeveer 1850 op aarde, terug naar het Europese gemiddelde van in de middeleeuwen. Toen was het warmer op aarde dan nu. Toen is er een kleine ijstijd gekomen, en nu wordt het weer wat warmer." Doordat het warmer wordt stoten de oceanen dus meer CO2 uit, wat zorgt voor een groter aandeel van de deeltjes CO2 in de atmosfeer. "Gelukkig," zei Baudet terecht.
Speelt de mens daar dan helemaal geen rol in? Jawel. De rol van oceanen is het belangrijkste, maar ook de mens doet mee. "En daarnaast stoot de mens natuurlijk door gebruik van fossiele brandstoffen ook CO2 uit. En ik zie daar geen enkel gevaar in," aldus de FVD'er. Want, zoals hij al uitlegde, betekent dat eerst en vooral meer groen op aarde. Yay!
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Vervolgens kwam hij met andere punten, bijvoorbeeld: de stijging van de zeespiegel gaat niet sneller of langzamer. Blijft hetzelfde. Op de Noordpool is er nu méér ijs dan voorheen, niet minder. Antarctica had vorig jaar de koudste winter ooit gemeten. Er zijn meer ijsberen. En de Great Barrier Reef heeft een totale comeback gemaakt.
"Er is geen meetbare toename van weersextremen. Niets van de alarmverhalen die sinds de jaren 80 worden verteld komen uit. Er ís geen klimaatcrisis. Er is geen klimaatcrisis. En gezien het feit dat we geen alarmerende opwarming zien [en omdat er gewoon natuurlijke krachten aan het werk zijn], is de vraag: waarom doen we dit? Waarom betalen we 1.000 miljard [...] waarom destabiliseren we de samenleving" om een probleem op te lossen dat niet bestaat?
"Wat we doen is waanzin," sloot Baudet af. "Het klimaatbeleid zal de geschiedenis ingaan als één van de meest absurde, krankzinnige projecten uit de wereldgeschiedenis."