Caroline van der Plas is door de Politieke Index uitgeroepen tot "het ijverigste Tweede Kamerlid" van Nederland. Dat gaat over het jaar 2021-2022. Journalisten vinden dat een "buitengewone prestatie." En dat klopt eigenlijk ook wel.
Bij BBB zijn ze vandaag trots op Caroline van der Plas. Die is immers uitgeroepen tot de ijverigste parlementariër van het afgelopen jaar. Dat is geen 'wij vínden dat' award. Er wordt gewoon naar de cijfers gekeken. Een berekening gemaakt, et voila.
De drie onderwerpen waar naar wordt gekeken: de taak van de parlementariër als (mede) Wetgever. Als Controleur van de regering. En als Volksvertegenwoordiger. Dat zijn dus drie kerntaken.
Bij Wetgever moet je denken aan initiatiefnota's, initiatiefwetten, aangenomen wetten, etc. Bij controleur van de regering wegen ze mee hoeveel kamervragen een lid stelt, parlementaire onderzoeken, werk in een enquetecommissie, en natuurlijk zaken als het bijwonen van technische briefings, maar ook het aantal daadwerkelijk aangenomen moties.
Dan kom je bij 'Volksvertegenwoordiger,' waarbij het gaat over verschillende soorten debatten, hoorzittingen, werkbezoeken.
De eerste plaats gaat dit jaar naar... Caroline van der Plas. Hoewel Van der Plas in haar uppie in de Kamer zit voor haar partij is ze bijzonder actief. Of, nou ja, misschien juist omdat ze in haar eentje is.
Van der Plas is hier erg blij mee. "Dit vind ik echt een heel bijzondere erkenning. Hard werken en ergens voor staan zit in mijn bloed en ook zonder deze erkenning zou ik dat doen. Maar dat dit nu ook zo door de Nationale Politieke Index wordt gewaardeerd doet me toch wel wat," aldus de BBB-leider.
"Ik vind het – ook al heb je maar één zetel – belangrijk om zoveel mogelijk werk te doen en als volksvertegenwoordiger zoveel mogelijk zichtbaar, maar vooral ook benaderbaar te zijn. Daarom doe ik niet alleen Commissie LNV, maar ook VWS, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur & Water, etc. en veel andere commissies," gaat ze verder.
Het is heel interessant om te zien dat zij voor maar liefst 59 aangenomen moties heeft gezorgd. Die moties hebben eigenlijk helemaal geen invloed op het beleid omdat deze regering toch doet wat ze wil, maar in principe is het wel politiek indrukwekkend.
Van der Plas wordt gevolgd door Peter Grinwis van de ChristenUnie, Lisa Westerveld van GroenLinks, Renske Leijten van de SP, en Michiel van Nispen ook van de SP. Opvallend genoeg staat er geen enkele VVD'er in de top 10. Dit terwijl die partij toch echt de grootste fractie heeft. Wel staan er twee GroenLinksers in (naast Westerveld ook Tom van der Lee), twee CU'ers (Grinwis en Don Ceder), twee SP'ers (als gezegd), en dan nog Farid Azarkan van DENK, Inge van Dijk van het CDA, en Chris Stoffer van de SGP.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De eerste VVD'er vinden we terug op... nergens. Er staat zelfs geen VVD'er in de top 30. En daar is eigenlijk alles wel mee gezegd. Die fractie doet braaf wat Mark Rutte wil, en voor de rest vinden ze het wel prima bij de nepliberalen. Nogmaals, feitelijk gezien maakt het niet eens zoveel uit omdat ons parlement toch niets beslist, maar het is wel opvallend omdat juist de VVD zo'n kartelpartij is die de schijn nog graag ophoudt dat het wél nut heeft allemaal.