Het Tweede Kamerlid van de SP, Peter Kwint, heeft op Twitter kritiek geuit op de coalitiepartijen en het kabinet vanwege de volgens hem te weinig ondernomen acties om de exploderende armoede in Nederland te verminderen. Hij stelde de retorische vraag: "Hoeveel meer alarmbellen moeten er nog afgaan?" en benadrukte dat "de armoede explodeert terwijl er recordwinsten worden geboekt. Gaat het kabinet nog wat doen of vinden ze het wel prima?" Als reactie hierop heeft het Tweede Kamerlid van de
VVD, Daan de Kort, aangegeven tegen De Dagelijkse Standaard dat de VVD het afgelopen jaar "een ongekend pakket maatregelen van het kabinet heeft gesteund om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen financiële hulp krijgen bij het betalen van hun dagelijkse benodigdheden". Hierbij noemde hij onder andere "de verhoging van het Wettelijk Minimumloon, het energieplafond en de verhoging van de zorg- en huurtoeslag".
Hij erkende echter ook dat de prognose van het CPB zorgelijk is en dat de VVD scherp zal blijven op eventuele financiële problemen bij mensen in de toekomst, met name bij de lage en middeninkomens. Hij benadrukte hierbij dat de VVD "de cijfers van het CPB vanzelfsprekend meeneemt".
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft vanochtend
bekendgemaakt dat er in Nederland momenteel 800.000 mensen zijn die onder de armoedegrens leven. Dit aantal zal volgens het CPB in 2024 oplopen tot 1 miljoen, waarvan 70.000 kinderen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling die aandacht verdient van de politiek en de samenleving.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Hoewel de VVD stelt zich bewust te zijn van de problemen rondom armoede en zich inzet om deze problemen aan te pakken, is het vooral belangrijk dat hier ook iets mee gebeurt in de coalitie en dus vanuit het kabinet. Want dat de genomen maatregelen niet afdoende zijn, is duidelijk.