1. Home
  2. De zzp'er verliest opnieuw: Motie van Pepijn van Houwelingen voor opt-out regeling keihard verworpen
screen shot 2024 05 30 at 103349jpg

De zzp'er verliest opnieuw: Motie van Pepijn van Houwelingen voor opt-out regeling keihard verworpen

Politiek02 okt , 13:00
Nou, daar gaan we weer. De zzp’er, de hardwerkende zelfstandige zonder vangnet, is wéér de dupe van ons logge politieke systeem. Gisteren werd een belangrijke motie van Pepijn van Houwelingen (FVD) die een opt-outregeling voor collectieve voorzieningen van zzp’ers mogelijk moest maken, keihard verworpen in de Tweede Kamer. En wat blijkt? Alleen FVD, PVV, SGP en JA21 stemden voor. De rest van de partijen – inclusief het “midden” – liet de zzp’ers compleet in de steek.
Wat stond er op het spel? Van Houwelingen wilde ervoor zorgen dat zzp’ers die zich via moderne initiatieven als crowdsurance verzekeren – denk aan platforms zoals SharePeople – gebruik konden maken van een opt-out in de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Want laten we eerlijk zijn: veel zzp’ers willen helemaal niet bij die grote, logge private verzekeraars die hen niet uitbetalen als het erop aankomt​. Maar wat doet de Kamer? Die zegt doodleuk: “Nee, we houden vast aan het bestaande systeem.” Resultaat? De zzp'er heeft het nakijken.
Crowdsurance: de moderne oplossing die de Kamer niet begrijpt. Moderne initiatieven zoals SharePeople – een coöperatie met 15.000 zzp’ers – hebben bewezen dat zelfstandigen zichzelf kunnen organiseren en onderling risico’s kunnen dekken zonder afhankelijk te zijn van verzekeraars die vaak meer aan hun winst denken dan aan de zelfstandigen zelf. Sociale cohesie en gemeenschapszin staan hierin centraal, iets wat in het huidige systeem volledig ontbreekt​. Maar wat doet de politiek? Die kiest liever voor het traditionele systeem, dat keer op keer faalt om zelfstandigen echt te beschermen.
Waarom geen opt-out? De motie van Van Houwelingen had zzp’ers de keuze moeten geven om zich collectief te verzekeren zonder tussenkomst van De Nederlandsche Bank (DNB) en dure vergunningseisen​. Maar blijkbaar is het ondenkbaar dat de zzp’er zelf controle heeft over zijn eigen lot. Terwijl kleine schadeverzekeraars al een vrijstelling krijgen van de vergunningsplicht, wordt de zzp’er in de kou gezet. Waarom? Omdat het politieke kartel liever vasthoudt aan de oude, ondoorzichtige systemen.
Conclusie: De zzp'er blijft de melkkoe. Dit is weer het zoveelste voorbeeld van hoe de Kamer de hardwerkende zzp’er, die zonder vangnet door het leven moet, in de steek laat. Waar partijen als FVD, PVV, SGP en JA21 tenminste nog proberen een oplossing te bieden, kiest de rest voor meer overheidscontrole, meer bureaucratie en minder vrijheid voor de zzp’er. Dus ja, de zzp’er blijft de melkkoe van het systeem, want je mag wél verplicht meebetalen, maar zelf beslissen hoe je dat doet? Vergeet het maar.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
De echte verliezers? Dat zijn de mensen die elke dag opstaan en keihard werken voor hun eigen brood. De zzp'er blijft onterecht het slachtoffer van een systeem dat hun vrijheid steeds verder inperkt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten