President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Met een luttele tien miljoen euro, verspreid over tien jaar, hoopt DNB zijn schuld af te kunnen kopen.
DNB gaat door het stof. Uit onderzoek is gebleken dat de bank na de oprichting in 1817 indirect betrokken is geweest bij slavernij, dat bestuurders persoonlijk betrokken waren bij slavenhandel en dat zij het bestaan en voortbestaan van slavernij verdedigden. Toen slavernij werd afgeschaft, betaalde DNB in opdracht van het ministerie van Koloniën compensatie uit aan voormalige plantage-eigenaren, onder wie bestuurders van DNB, meldt NU.nl.
DNB pakt het echter handig aan en koopt deze erfschuld af door de oprichting van een fonds van tien miljoen euro, dat over de komende tien jaar zal worden gebruikt voor "projecten met een educatief karakter, zoals het Nationaal Slavernijmuseum en een bijbehorend kenniscentrum", meldt de NOS. Financiële compensatie voor geleden schade uit het verleden vindt DNB dan echter weer een taak voor de overheid. Het moet allemaal niet te gek worden natuurlijk!
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Door dit soort fratsen komt de kwestie van financiële compensatie voor de effecten van het slavernijverleden steeds een beetje dichterbij. De overheid draait al jaren met een grote boog heen om het idee dat excuses aanbieden ook tot compensatie moet leiden. DNB erkent nu zelf schuld en gaat de bewustwording van het slavernijverleden dus zelfs actief financieel steunen, waardoor de discussie steeds meer richting financiële compensatie zal gaan. Of is iemand nog in de veronderstelling dat het alleen maar bij bewustwording zal blijven? Want telkens als een activist die term gebruikt duurt het niet lang voordat er acties en consequenties aan verbonden zullen worden. Dat is in dit geval ook niet anders.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!