Daders van geweld tegen hulpverleners, zoals ambulancepersoneel, moeten extra straf krijgen. De gemeente moet de mogelijkheid hebben ze uit hun huis te zetten en te korten op de bijstand, los van de straf die de rechter oplegt. Daarvoor pleit Tweede Kamerlid Wybren van Haga, voorman van BVNL. Hij vraagt minister Yesilgöz (Veiligheid) om hier met burgemeesters mee aan de slag te gaan.
Ondanks toenemende aandacht voor het onderwerp is het geweld tegen hulpverleners in het afgelopen jaar niet afgenomen. Die conclusie trekken verschillende brancheorganisaties. Zo heeft bijna twee derde van de ambulancemedewerkers het afgelopen jaar met agressie te maken gekregen, blijkt uit een peiling van V&VN Ambulancezorg die door ruim 400 ambulancemedewerkers is ingevuld. Volgens 94 procent van de respondenten is het aantal incidenten in 2022 gelijk gebleven aan het getal in 2021 of zelfs toegenomen.
Het vaakst (65 procent) gaat het om verbale agressie, in 33 procent van de gevallen is het een combinatie van verbaal en fysiek. Volgens Van Haga loopt het geweld tegen ambulancemedewerkers de spuigaten uit en is het nodig om bovenop de straf van een rechter ook als gemeente op te treden tegen daders. Als voorbeelden noemt hij daders uit hun huis zetten en korten op bijstandsuitkeringen.
,,Als het aan ons ligt worden geweldplegers, bovenop de straf die zij van de rechter krijgen, extra gestraft”, zegt hij. Van Haga wil van minister Yesilgöz weten of die ‘bereid is om geweld tegen hulpverleners in samenwerking met gemeenten zwaarder te straffen’. Dat blijkt uit Kamervragen die hij zaterdagmorgen heeft ingediend. BVNL wil ook weten of de richtlijnen van het Openbaar Ministerie om een dubbele straf te geven voor geweld tegen hulpverleners voldoende worden nagekomen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Van Haga stelt in niet mis te verstane bewoordingen dat ‘ambulancepersoneel het doelwit is van agressie, waarbij dreigementen, klappen en vernielingen schering en inslag zijn terwijl D66-rechters nog een kopje thee drinken’. Ook wil Van Haga weten of er voldoende prioriteit is bij het aanpakken van het toenemende geweld door instanties als justitie. Hij vraagt Yesilgöz maatregelen te nemen om de aangiftebereidheid te vergroten.