De aankondiging dat burgemeester Halsema zich terugtrekt als spreker tijdens de
Indiëherdenking in Amsterdam heeft de nabestaanden van Indische Nederlanders
verontwaardigd achtergelaten. De beslissing van de burgemeester om af te zien
van haar toespraak op de herdenking op 15 augustus op de Dam, is vooral
ingegeven door het feit dat een van de andere sprekers de dochter is van
Raymond Westerling. De organisatie noemt het besluit van Halsema "kolder".
Deze voormalige commandant van het Koninklijk Nederlands Indisch
Leger (KNIL) tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog blijft omstreden
vanwege zijn betwiste rol in die periode. Raymond
Westerling werd volgens de NOS berucht door zijn "methode-Westerling", een repressie die hij in het voorjaar van 1947 toepaste op
guerrillastrijders in Zuid-Celebes, het huidige Sulawesi.
De organisator van de herdenking, stichting Indisch Platform 2.0, bestempelt het besluit van Halsema als "kolder". Peggy Stein, de voorzitter van de stichting, uit haar ongenoegen over de last-minute annulering: "De lijst van sprekers was al lang bekend en slechts twee weken geleden gaf ze aan dat ze graag zelf zou spreken." In het radioprogramma "Met Het Oog Op Morgen" benadrukt Stein dat terwijl Westerling een omstreden figuur is, er in de oorlog "aan alle zijden misdaden zijn begaan".
Het Indisch Platform 2.0 zet zich in voor de belangen van Indische Nederlanders die schade hebben ondervonden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog, ook wel bekend als de Indische Kwestie. Stein onderstreept dat er tijdens de herdenking ook sprekers zullen zijn die gered zijn door Westerling, ondanks zijn controversiële reputatie. Ze noemt het voorbeeld van een vrouw die postuum haar dankbaarheid wil uitspreken voor haar redding door Westerling in Bandung.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.