Steeds meer PVV-stemmers lijken het gedraai van Geert Wilders en zijn partij zat te worden. Wat ooit een baken van verzet was tegen de asielcrisis en het zogenaamde partijkartel, begint nu scheuren te vertonen. Vooral het Oekraïne-dossier en de samenwerking in kabinet-Schoof zijn een doorn in het oog van trouwe kiezers. Zelfs journalist Wierd Duk signaleert deze groeiende onvrede, en als hij het al ziet, weet je dat er iets gaande is.
De verwachtingen waren torenhoog toen de PVV eindelijk mee ging regeren. Voor veel kiezers was dit hét moment waarop Wilders zou laten zien waar zijn partij voor staat. Maar in plaats van het asielvraagstuk daadkrachtig aan te pakken of de energierekening van Henk en Ingrid te verlagen, lijkt de PVV nu vooral concessies te doen aan de coalitiepartners Nieuw Sociaal Contract (NSC) en de VVD.
„De PVV heeft, met name onder druk van NSC, te veel moeten inleveren om de achterban tevreden te kunnen stellen,” klaagt Claudia Kamsteeg uit Amsterdam. Het is een sentiment dat breed leeft onder de PVV-achterban. Jasper de Jong voegt toe: „Beloven is één ding, uitvoeren wat anders.”, schrijft Wierd Duk in De Telegraaf.
Een groot pijnpunt is het Oekraïne-dossier. Waar Wilders ooit een uitgesproken criticus was van de miljardensteun aan Oekraïne, lijkt hij nu een stuk milder. Dit politiek-acrobatische gedrag begint de PVV-stemmer parten te spelen. Met stijgende gasprijzen en een almaar voortdurende energiecrisis, voelt het alsof de belangen van de gewone Nederlander worden opgeofferd op het altaar van internationale politiek.
„Nog even en Wilders staat ook applaus te geven voor Zelensky in Davos,” klinkt het cynisch op social media. Een gevoel dat verder wordt aangewakkerd door het beeld dat NSC en VVD zich veel meer richten op multinationals en NGO’s dan op de kiezers van PVV en BBB. Deze kiezers willen een andere koers. Het kartel is springlevend moet DDS helaas concluderen.
Wat ook opvalt in het artikel van Duk, is dat de angst voor sociale repercussies bij PVV-stemmers nog steeds bestaat. Hoewel conservatieve ideeën steeds meer terrein winnen, zijn er kiezers die anoniem willen blijven. „Het idee dat mijn collega’s erachter komen dat ik PVV heb gestemd, maakt mij heel onrustig,” schrijft een vrouwelijke kiezer aan Duk. „Ik liep met een vreselijk gevoel van schaamte het stembureau uit.”
De teleurstelling is groot, maar veel PVV-kiezers zien nog geen alternatief. „Zolang de asielstroom niet drastisch is gereduceerd, stem ik PVV,” zegt Jasper de Jong tegen Duk. Dat geeft Wilders een laatste kans om zijn daadkracht te tonen. Maar hij moet snel handelen, want de onvrede binnen zijn achterban is tastbaar en groeit ziende ogen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun De Dagelijkse Standaard financieel via BackMe, want alleen met uw bijdrage kunnen wij ons belangrijke rechtse werk voortzetten en een krachtig alternatief blijven vormen voor de linkse mainstream media. Uw steun is cruciaal om onze onafhankelijke stem te behouden en de vrijheid van meningsuiting te waarborgen in een medialandschap dat vaak overheerst wordt door eenzijdige opvattingen. Samen kunnen we de balans bewaren en een pluriform medialandschap in stand houden.
Het wordt tijd dat Wilders kleur bekent: kiest hij voor de gewone Nederlander, of blijft hij concessies doen aan de coalitiepartners die alleen maar Davos en internationale verdragen in het vizier hebben? Het antwoord op die vraag zal bepalen of de PVV haar positie als vertegenwoordiger van het volk kan behouden, of langzaam zal afglijden naar de politieke marge.