Agractie-voorman @BartKempEde worstelt: moet hij de boerenacties veroordelen, of is dit het verzet waar het kabinet om vraagt? “Als ik ze spreek, en wij spreken ze, krijg ik het gevoel van dit is pas het begin.” #Op1
De leider van Agractie mocht gisteren aanschuiven bij Op1. Daar vertelde Bart Kemp aan Jort Kelder dat hij met veel boeren heeft gesproken, en dat hij ervan overtuigd is dat "duizenden" boeren bereid zijn "tot het uiterste te gaan" als het kabinet geen pas op de plaats maakt. En nee, hij veroordeelde de acties van de afgelopen dagen niet. Het kabinet speelt namelijk met vuur; daar is het al maanden van op de hoogte, maar het gaat ermee door.
Kelder wilde dat Kemp zich zou uitspreken tegen de "harde acties" van de afgelopen dagen. Want in Den Haag en omstreken heeft iedereen besloten dat dit zo niet "kan," en dus moet het hele platteland daar net zo over denken. Boeren dus ook.
Daar ging Kemp niet in mee. Hij steunt de acties niet als zodanig, maar hij veroordeelt ze ook niet.
"Dit is niet uit het niets ontstaan. Wij hebben in april 2022 ... minister Van der Wal heel nadrukkelijk aangesproken: 'Als je nu als een olifant in de porseleinkast tekeer gaat dan gaat een vreedzame boerenactie ontaarden in een boerenopstand.' Blijkbaar zijn er veel boeren die bereid zijn tot het uiterste echt te gaan."
Op dat moment onderbrak Kelder hem. "Veel? Veel is?" "Ja, behoorlijk veel." "Duizenden?" vroeg Kelder daarop. "Ik denk het wel ja."
Maar dat is niet anders. De boeren begrijpen echt wel dat ze mogelijk in de problemen kunnen komen. "Ze weten wat er op het spel staat. Ze weten dat dit over de grens gaat, dat dit over het strafrecht gaat," ging Kemp verder. "Tot 12 jaar gevangenisstraf," blafte Kelder op dat moment blij, ongetwijfeld verheugd met het vooruitzicht dat er misschien wat boeren in het gevang verdwijnen.
"Maar toch zijn ze bereid om zó te vechten voor hun toekomst dat ze tot deze dingen overgaan."
Dat was natuurlijk niet het antwoord waarop Kelder zat te wachten. "Maar veroordeel je het nou of is het 'ik snap het wel'?" beet hij Kemp toe.
"Nou, ik zeg geen van beide. Ik probeer het te duiden, waar het vandaan komt."
"Maar als boerenleiders geen afstand nemen dan voelen ze zich vrij om het weer te doen," mopperde Kelder daarop, waarbij hij meteen maar even aangaf dat hij echt de onafhankelijke inborst van boeren niet begrijpt.
"Ja, nou ja, en als ik dat wel doe dan zouden ze dat niet voelen? Het gaat om hun toekomst," reageerde de Agractie-voorman. "Het gaat om hun gezinnen. En het gaat om het stelselmatig genegeerd worden door de overheid, en niet serieus genomen worden."
"Dit zijn onnederlandse toestanden," sloot Kemp af, "en als ik ze spreek - en wij spreken ze - dan krijgen wij echt wel het gevoel: als er niets verandert, dan is dit pas het begin."
Kijk!
Agractie-voorman @BartKempEde worstelt: moet hij de boerenacties veroordelen, of is dit het verzet waar het kabinet om vraagt? “Als ik ze spreek, en wij spreken ze, krijg ik het gevoel van dit is pas het begin.” #Op1
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Wat dat zielige, deplorabele, ranzige, egoïstische, elitaire volkje uit de Randstad maar niet begrijpt is dat de boeren voor hun voortbestaan vechten en dat zij - anders dan de mensen in de grote steden - wél bereid zijn om voor hun leven te knokken. Het is werkelijk bizar om te zien dat ze dat nog steeds niet willen begrijpen... en nog steeds denken dat ze de boeren met wat dreigen en slechte PR er wel onder kunnen krijgen.