1. Home
  2. Roderick Veelo: ''Nederland de favoriete eindbestemming: Koudwatervrees maakt ons land aantrekkelijk voor asielzoekers!''
immigranten kansenparels asielcrisis 4

Roderick Veelo: ''Nederland de favoriete eindbestemming: Koudwatervrees maakt ons land aantrekkelijk voor asielzoekers!''

Opinie19 sep , 10:00
Iedereen heeft er wel een mening over in het publieke debat: waarom kiezen asielzoekers ervoor om acht (!) veilige landen te doorkruisen en uiteindelijk in Ter Apel een asielverzoek in te dienen? Het lijkt haast een vast patroon te zijn geworden, en het roept bij velen de nodige vraagtekens op. Is Nederland zó aantrekkelijk? Wat maakt Ter Apel tot dé eindbestemming?
Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida, heeft in ieder geval weinig medelijden met deze ‘zielige’ asielzoekers die nu buiten in Ter Apel moeten slapen. Volgens hem is het hun eigen bewuste keuze om Nederland als eindstation te kiezen. Hij ziet deze mensen onderweg in parken, op busstations en in bossen overnachten, simpelweg omdat ze weigeren om zich eerder te registreren in een ander land. Wagensveld maakt duidelijk dat ze exact weten waar ze naartoe willen: Ter Apel.
Roderick Veelo sluit zich hier in zijn column in De Telegraaf bij aan. Hij stelt de vraag die velen bezighoudt: waarom kiezen asielzoekers ervoor om door meerdere veilige landen te reizen, om uiteindelijk hier een asielverzoek te doen? Het antwoord is simpel: Nederland is te aantrekkelijk. Onze verzorgingsstaat, de relatief hoge asielvergoedingen, en het hoge percentage asielverzoeken dat hier wordt ingewilligd (73 procent!) maken ons land tot een magneet voor asielzoekers. En dat is precies wat asielminister Marjolein Faber wil veranderen. Ze is vastbesloten om voor Nederland een opt-out te regelen binnen de Europese Unie, zodat we weer zelf kunnen bepalen wie we toelaten en onder welke voorwaarden. Ze volgt hiermee de aanpak van de Deense sociaaldemocraten, die al langer een strenger migratiebeleid voeren om hun verzorgingsstaat te beschermen.
Maar zoals Veelo ook aangeeft, is het in Nederland helaas niet zo eenvoudig. Internationale verdragen, de Grondwet en andere wetgeving vormen obstakels die niet zomaar kunnen worden genegeerd. Toch zijn er situaties waarin snel kan worden gehandeld, zoals tijdens de coronapandemie of nu in Duitsland, waar grenscontroles opnieuw zijn ingesteld vanwege de terreurdreiging en illegale immigratie. Waarom zou Nederland dat niet ook kunnen doen?
Wat ons land écht aantrekkelijk maakt voor asielzoekers, zijn echter niet alleen de praktische voordelen, maar ook de morele zwakheid van onze politici en de dominees in de samenleving die blijven beweren dat er altijd plaats moet zijn voor iedereen. Voor hen is er geen sprake van een asielcrisis, maar van een ‘opvangcrisis’ of een ‘barmhartigheidscrisis’. En hun oplossing? Nog meer azc’s! Alsof dat de problemen met huisvesting en integratie zal oplossen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
De vraag blijft: waarom doorkruisen zoveel asielzoekers veilige landen om hier in Ter Apel hun heil te zoeken? Het antwoord is duidelijk: Nederland maakt het hen te makkelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten