-Paul Cliteur- D66-Kamerlid Tjeerd de Groot rectificeert fascisme-beschuldiging jegens ON maar vervangt deze voor racisme-beschuldiging

Opinie13 dec 2022, 14:23

De Telegraaf besteedt aandacht aan de uitspraak die D66 Kamerlid Tjeerd de Groot deed over ON-verslaggever Jonathan Krispijn. “Wij negeren deze journalist altijd”, aldus De Groot. “Omdat het fascisten zijn.” Daarna kwam de landbouwwoordvoerder terug op zijn diskwalificatie waarover ON inmiddels heeft aangekondigd aangifte te zullen doen vanwege smaad of laster.

De Groot geeft op Twitter een nadere toevoeging: “ON verspreidt zonder tegenspraak de levensgevaarlijke complottheorie van de omvolking en er is sprake van racisme en nepnieuws. Daar zal ik me altijd tegen verzetten. Maar dit had ik als volksvertegenwoordiger niet over een verslaggever mogen zeggen. Neem ik terug.”

        Met deze toevoeging heeft De Groot zijn zaak niet sterker gemaakt. Integendeel, zo lijkt het. Fascisme is natuurlijk een sterke diskwalificatie, maar racisme is dat ook. De artt. 137c en d van het Wetboek van Strafrecht maken het aanzetten tot haat en discriminatie op grond van (vermeend) ras strafbaar, net als het beledigen van een groep mensen op deze grond.

Racisme wordt over het algemeen gezien als een onderdeel van het fascisme in de ruime zin van het woord, dat wil zeggen: ook het nationaalsocialisme omvattend. De aantijging van fascisme was gratuit, maar ook die van racisme. Via een omweg handhaaft De Groot zijn eerste beschuldiging. Aangezien de verslaggever van ON iemand is van kleur laadt De Groot verder nog de verdenking op zich zélf een racistische daad te hebben gesteld.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden

Misschien is De Groot van mening dat zijn toevoeging over racisme verantwoord was, omdat de omroep ON in een uitzending de Vlaamse politicus Filip Dewinter zijn opvattingen over omvolking had laten verwoorden. Ongehoord Nederland treedt daarmee in de voetsporen van de VPRO van twintig jaar geleden toen bij Buitenhof Dewinter een podium werd geboden. Dewinter had toen dezelfde ideeën, maar het Nederlands omroepbestel stond toen kennelijk toleranter ten opzichte van diverse geluiden dan tegenwoordig.

Misschien is het verstandig wanneer De Groot ook zijn tweede Tweet even rectificeert.

Paul Cliteur is de schrijver van The Secular Outlook: A Defense of Moral and Political Secularism (2010): https://t1p.de/qu4if

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten