De
herkenbare zwarte kleur van de welbekende Oreo koekjes zijn jarenlang geproduceerd
met grote hoeveelheden ammoniak, om zo tot de herkenbare donkerzwarte kleur te
komen. De overheid wist er van en greep niet in. Het
gaat om de Cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan. Diezelfde fabriek ligt al een
aantal jaar onder een vergrootglas bij milieubewegingen en omwonenden vanwege
de grote
uitstoot van ammoniak en stikstof. Volgens Olam is er niks aan de hand
en hoort het er allemaal een beetje bij. Wat ze bij Olam echter niet hebben
gemeld is dat er dus niet alleen ammoniakuitstoot plaats vindt vanwege het
productieproces maar dat ammoniak wordt verwerkt in de cacao om daarmee de
kleur donkerder te maken.
De
overheid wist hier van en De Omgevingsdienst heeft dit op verzoek van Olam
verborgen gehouden. Ook zette de fabriek iedereen op een dwaalspoor door het
uitdragen van verkeerde informatie. De cacaofabriek is niet ontworpen om de grote
hoeveelheid ammoniak die gebruikt wordt te verwerken. Het is dus een
gigantische vervuiler.
Mondelez, maker van de Oreo koekjes in Europa is de grootste afnemer van de cacaofabriek
in Koog aan de Zaan. Het bedrijf geeft aan dat het op de verpakking vermeld staat als er ammoniak
in hun producten zijn verwerkt en dat het helemaal geen kwaad kan. „Het gebruik
van ammoniumcarbonaat in levensmiddelen heeft geen invloed op de kwaliteit of
de veiligheid van het product”,
Aldus Annick Verdege van Mondelez aan de Telegraaf.Terwijl er in Nederland een grote groep veehouders en boeren het leven zuur
wordt gemaakt zijn er altijd nog de grote fabrieken die vele male schadelijker
zijn voor het milieu en waarbij de overheid een oogje toeknijpt. Zolang we dit
soort fabrieken hun gang laten gaan zal ook het onteigenen van de boeren weinig
nut hebben op het verminderen van de stikstofuitstoot. Voor zover dat überhaupt
al het geval zou zijn.