Nederland staat aan de rand van een afgrond, en de huidige politieke klasse lijkt niets anders te doen dan ons eroverheen duwen. De recente berichtgeving over een vierdaagse schoolweek, falende openbaar vervoer en sluitende winkels vanwege personeelstekort zijn slechts symptomen van een dieper liggend probleem: de vergrijzing en de totale onkunde van ons politiek systeem om hier adequaat op te reageren. De vergrijzing is geen nieuw probleem. Al jaren
waarschuwen experts voor de gevolgen ervan. Maar zoals altijd in ons land, wordt er pas gehandeld als het water ons aan de lippen staat. Of erger nog, als we al kopje onder zijn gegaan. De ironie? De 'oplossingen' die nu worden aangedragen zijn niet meer dan pleisters op een open wond. Meer arbeidsmigranten? Langer doorwerken? Het zijn stuk voor stuk maatregelen die getuigen van een totaal gebrek aan visie.
Laten we wel wezen, het echte probleem is dat de politiek al jarenlang slaapt. Ze hebben zichzelf gevangen in een web van politieke correctheid en kortzichtigheid. Het roer moet om. We moeten radicaal anders gaan denken over onze arbeidsmarkt, onze economie en onze samenleving.
Het tekort aan arbeidskrachten is niet enkel een kwestie van vergrijzing, het is ook een direct gevolg van een falend onderwijssysteem dat jongeren opleidt voor banen die er niet zijn, terwijl de sectoren die schreeuwen om personeel – zoals de zorg, het onderwijs, de techniek – leeglopen.
En laten we ook de veiligheid niet vergeten. De vergrijzing bij de politie en defensie is ronduit alarmerend. Dit zijn de fundamenten van onze maatschappij. Als we hier niet snel iets aan doen, dan staat ons nog veel meer te wachten dan uitvallende treinen en gesloten winkels.
Wat nodig is, is een keiharde reset van onze huidige politieke en economische denkwijze. We moeten investeren in sectoren die er toe doen, ons onderwijssysteem herzien, en zorgen voor een arbeidsmarkt die zowel flexibel als robuust is. En vooral, we moeten stoppen met het ontkennen van de realiteit en beginnen met het nemen van verantwoordelijkheid.
Oh. En als we het dan over vergrijzing hebben, dan moeten we ook hardop durven zeggen dat de overheid het aantrekkelijker moet maken voor mensen om kinderen te hebben (en dus voor man en vrouw om na een huwelijk en kinderen om bij elkaar te blijven). In andere landen voeren ze een bewust 'gezinsbeleid.' Zie wat ze doen in Hongarije. In Nederland moeten we gewoon hetzelfde doen.
Nederland, het is tijd om wakker te worden. Voordat het echt te laat is.