In Buitenhof waren Frans Timmermans en psychiater Dirk de Wachter en de psychoanalyticus Paul Verhaege, beiden uit België, op bezoek. Over Timmermans wil ik het hier niet hebben, wel over die twee Belgen.
De Wachter zit regelmatig bij Buitenhof en had de laatste keer gemeld dat hij een vergevorderd stadium van darmkanker heeft en niet lang meer te leven heeft, maar nu zit hij er weer, springlevend! Ik luisterde tien minuten en daar kwam het al het bekende verhaal. Hij luistert “respectvol” naar zijn patiënten. De “jongeren hebben extreme ideeën”. Beide heren zijn niet op de hoogte van wat er nu allemaal op het bord komt, sukkels. Zij zijn de nieuwe hogepriesters die respectvol (eigenlijk neerbuigend) op mensen kijken en ze vanuit hun grote kennis toespreken. Gelul. Ik herken de pastoors van vroeger, zelfs met het handenwrijvend erbij (De Wachter). Mensen die hun werk kennen noemen hen brave mannen die uiteindelijk politiek correct zijn... En angst hebben voor 'extreemrechts' . Ze laven zich in hun onwetendheid. Ze snappen er niks van en blijven aan de oppervlakte. Ze passen in deze overgetherapeutische tijd met depressies en burn outs.
Verhaege heeft het boek “Onbehagen” geschreven, dezelfde titel als het boek van Bas Heine, de Wilders basher eertijds bij NRC Handelsblad (heeft niet geholpen!). Net als De Wachter en Verhaege wijt Heine de huidige onvrede aan psychologie, de bovenkamer der rechtse mensen. Heine gebruikt daarbij Freud. De onnozele Timmermans zat er bij te knikken en had het over “verbinding”, het nieuwe modewoord. Dat bekt zo lekker weg en je zit er altijd goed mee.
Het komt er op neer dat volgens deze Belgen allen die rechts gestemd hebben op de bank van de psychiater moeten gaan liggen. Wat komen deze twee Belgische kwezels hier doen? Belgen hebben al onze media. Willen ze nu ook ons brein? De Wachter en Verhaege, sodemieter op!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan.