1. Home
  2. -Frits Bosch- Na zijn Banning lezing weten we het zeker: de PvdA moet Timmermans lozen
frits

-Frits Bosch- Na zijn Banning lezing weten we het zeker: de PvdA moet Timmermans lozen

Opinie07 sep , 12:00
Dr Frans Timmermans, leider van de Partij van de Arbeid, PvdA, heeft de Banning lezing 2024 verzorgd. Hij zei in het eerste deel van zijn speech een aantal interessante dingen. Is hij de man die de PvdA zal redden en de sociaal-democratie nieuw leven kan inblazen?

Wij-zij

Timmermans begon te zeggen dat rechts voor de verdeeldheid zorgt in onze ‘wij’-‘zij’ samenleving. Dat is merkwaardig dat juist hij dit zei, want uitgerekend Timmermans heeft voor de verdeeldheid in ons land gezorgd. Zoals we allemaal weten was het Frans Timmermans die als EC Immigratie-baas de sluizen van de West-Europa wijd open zette voor ‘zij’, bevolkingsgroepen die per se niet willen/kunnen integreren en waarvan couturier wijlen Karl Lagerfeld tegen bondskanselier van Duitsland Angela Merkel zei dat je niet zes miljoen joden kunt vermoorden om later hun ergste vijanden binnen te laten.
Timmermans wilde ‘diversity’ want ‘anders zou Europa niet kunnen bestaan’. Wel, dat hebben we geweten! Wijlen Wolfgang Schäuble was zijn beste vriend om via massa-immigratie ‘inteelt van de Duitse natie te voorkomen’. Wat een verzameling warhoofden bij elkaar, maar met dramatische gevolgen. En juist deze Timmermans maakt de PvdA tot haar voorman.

Nationalisme

Het is natuurlijk een dankbaar onderwerp voor linkse mensen, om rechts van ‘ultra-nationalisme’ te beschuldigen. Volgens Timmermans “zorgt internationalisme, zoals binnen de EU, voor meer soevereiniteit en niet voor minder soevereiniteit van het vaderland.“ Want internationalisme is volgens Timmermans dringend nodig om de boze buitenwereld teweer te staan. Hier klinkt toch weer de Internationale in door. Eerst over nationalisme. Links reflecteert daarover veelal met vermelding van nationaal-socialisme of met een stille verwijzing daarnaar. Er wordt aldus een caricature gemaakt van rechts gedachtegoed, de zogenaamde stropopredenering. Als omvolking als woord niet mag, dan nationalisme helemaal niet. Waar is de taalpolitie als je hem nodig hebt? Nationalisme is niets anders dan het behartigen van de belangen van de natiestaat inclusief behoud van soevereiniteit als de enige bron is van de juridische en politieke macht.
Nationalisme is dus een waardevrij begrip. Etnisch nationalisme was het racisme van Duitse socialisten. Ik herhaal: socialisten. Het is een idée fixe dat je door overdracht van soevereiniteit aan de EU sterker wordt, nog los van de hoeveelheid zwakke broeders die Nederland met een jaarlijkse bijdrage van 10 miljard euro overeind moet houden en ook nog los van de uiterst bedenkelijke reputatie van de EU als effectief opererende instelling. Timmermans begrijpt niet waarom rechts opkomt of liever: hij wil het niet begrijpen. Natuurlijk niet: hij is er immers debet aan. Niets over de aanslagen. Timmermans is helaas volstrekt wereldvreemd. Ik zeg helaas, want wat zou het ons land helpen als we een PvdA zouden hebben met wat meer begrip.

Rusland

Timmermans ziet Rusland als een groot gevaar met Poetin als de kwade genius. Ik kan daar deels in meegaan. Poetin is een wrede dictator. Het Westen heeft een zeer slechte koers gevaren toen de Sovjet-Unie implodeerde. Is de oorlog door het Westen uitgelokt? Deels wel. Oorlogstaal moet nu achterwege blijven, diplomatieke onderhandelingen moeten eindelijk starten. Ik denk dat Trump dat beter kan dan Harris. Oekraïne moet niet tot de NAVO en EU toetreden. EU zit alweer op een verkeerd spoor. Leren we het dan nooit? Sovjet-Unie had niet Oekraïne moeten aanvallen ten koste van zoveel slachtoffers.
Maar ik zie niet hoe Rusland ons kan bedreigen, anders dan met cyberaanvallen. Rusland’s bevolking krimpt als een dolle. Honderd duizenden mannen dood. Rusland heeft al moeite met het nietige Oekraïne. Zelfs als West-Europese landen niet meer dan 1,2% van het bnp aan defensie uitgeven is dat zoveel meer dan de 7% van Rusland over een schijntje van het Europese bnp, met idem zoveel minder ‘boots on the ground’. Laten we ons niet gek laten maken door de Timmermansen van deze wereld dat Rusland ons kan aanvallen. Rusland is militair geen partij voor Europa. Rusland is een militaire dreumes. Overigens is rechts helemaal niet uni sono enthousiast over Rusland en Poetin zoals Timmermans wil doen geloven. Stropop.

Fata morgana

Het tweede deel van zijn speech was slaapverwekkend. Voor Timmermans is de schuld van de tweespalt altijd de ander. Het is altijd de ander die nationalistisch is met de bekende onheilspellende ondertoon. Het is zeer voorspelbaar. Timmermans wil graag dat we onze soevereiniteit aan de EU overdragen want dan staan we sterk: het fata morgana, de utopie waar links altijd zo sterk in is. Met Timmermans als voorman zie ik de PvdA niet terugkeren in het centrum van de macht. Wereldvreemdheid en verongelijktheid is zó kenmerkend. De PvdA doet er verstandig aan Timmermans te lozen. Hij zit niet goed in de wedstrijd en zal voor de PvdA geen wonderen doen. PvdA, kom eindelijk eens met een verstandige leider over de brug.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten