1. Home
  2. -Frits Bosch- Mark Rutte gaat op z’n blote knieën naar Brussel om NAVO baas te worden
frits bosch column

-Frits Bosch- Mark Rutte gaat op z’n blote knieën naar Brussel om NAVO baas te worden

Opinie31 okt 2023, 17:00
Onze demissionaire PM is in de race om Jens Stoltenberg op te volgen als secretaris-generaal van de NAVO. Wat vinden we daarvan?
Mark Rutte heeft jarenlang volgehouden dat hij na het premierschap voor de klas wilde gaan staan. Een internationale baan ambieerde hij niet. Nu vindt hij deze NAVO topbaan ‘heel interessant’ en wil hij zien of ‘het mijn kant uit rolt’, hoewel hij het “passend vindt als een vrouw deze topfunctie gaat bekleden”. Wat een hypocriet! Als het moet gaat deze opportunist op z’n blote knieën naar Brussel om de functie te bemachtigen.
Het gaat niet om ‘diversiteit’ en ‘inclusie’ bij dit soort functies. Het draait om de politieke kleur en netwerk, of je in het juiste potje piest. Mark Rutte is een uitstekend netwerker. Lijntjes uitgooien bij Joe Biden en in Brussel, handen schudden, grijnzen. We hebben het dertien lange jaren van hem meegemaakt. Het is telkens hetzelfde verhaal. Ursula von der Leyen werd gekozen voor de EU topfunctie omdat ze Christen democraat was. Duitsland was blij dat deze zwakke minister in Brussel gedumpt werd.
Wopke Hoekstra was een zeer zwakke minister, maar krijgt een EU topfunctie. In ons land wordt D66 afgeslacht in de komende verkiezingen. Niet getreurd, D66ers zitten op strategische posities, elkaar de bal toespelend. Mark Rutte was een ultiem zwakke premier, hij laat chaos achter, Ajax is er niks bij. Hij heeft in geen enkel jaar de door NAVO vereiste 2% van het bnp voor militaire uitgaven gerealiseerd. Maar hij roept wel steeds op tot grotere oorlogsinspanning.
Ze vinden dit prachtig bij de NAVO. Als Rutte het wordt zullen we nog vele oorlogszuchtige teksten voorbij zien komen. Met of zonder grijns.
Nu heeft Rutte gezegd dat hij ‘te lang premier is gebleven’ en “beter in 2021 het stokje had moeten overgeven” en ‘als ik eerlijk ben gaat het ten koste van het profiel van mijn eigen club’. “Je merkt als je dit te lang doet, je effectiviteit afneemt”. Wat een aandoenlijke zelfkennis. Had hij dat niet eerder kunnen bedenken?!
Wat mij betreft had hij het stokje nooit moeten oppakken. Een puinzooi laat hij hier achter voor zijn opvolger. Alles staat op tilt. Dilan Yesilgöz zegt dat als zij PM wordt ze dat maximaal acht jaar wil doen. De hemel verhoede dat aan haar het stokje wordt overgedragen!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kakfaistan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten