The Economist doet verslag van een Gallup studie over gelukkige bevolkingen. Zoals bekend staat Nederland in de rangorde op de zesde plaats, hoewel er door psychologen nogal wat vraagtekens geplaatst worden bij het begrip ‘geluk’ en hoe dit gemeten wordt. In de Gallup studie komt naar voren dat vooral linkse jongeren beneden dertig jaar depressief zijn. Vooral vrouwen zijn depressief. De reden is volgens Gallup dat ze gebukt gaan onder de problemen van onder andere climate change. Ze zien ook geen uitweg uit de verdeeldheid in de maatschappij en op de campus. Er is geen dialoog. Die geestelijke gesteldheid doet de depressie verdiepen. Sociaal psycholoog Jonathan Haidt stelt dat links georiënteerden “a reverse cognitive behavioral therapy” op zichzelf toepassen, frontaal leidend tot minder veerkracht en optimisme.
Gallup meldt dat conservatieve mensen veel gelukkiger in het leven staan. Ze zijn geestelijk en lichamelijk gezonder, patriottischer, religieuzer en ze hebben meer uitzicht op een betekenisvol leven. Conservatieven menen dat ze hun positie verworven hebben door hard werken in plaats van via familiebanden.
The Economist constateert dat gedacht werd dat conservatieven tegen verandering zijn, zoals de conservatieve econoom Friedrich von Hayek zei dat conservatieven een angst hebben voor verandering. Sinds Donald Trump, die voor een drastische ommekeer is, weten we wel beter volgens The Economist.
De conclusie kan zijn dat links de wereld, het westen, depressief maakt door de bevolking, met name linkse jongeren, te impregneren met angstgevoelens dat het “twee minuten voor twaalf” is. We zien de wanhopigen die onze snelwegen bezetten en stationshallen bevolken: “Uit fossiel, NU!” en soortgelijke kreten. Gutierrez zegt dat de mens wapens zijn van vernietiging. Zwarter is niet denkbaar. Uit statistieken blijkt dat ook onze jeugd depressiever is geworden en dat het aantal zelfmoorden schrikbarend toeneemt naar vijf per dag. Eén en één is twee: Links is schuldig!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan.