-Frits Bosch- 'Lagarde zit klem. Is einde euro in zicht?'

Opinie23 jul 2022, 6:31

Christine Lagarde zit klem en niet te weinig ook. Ze heeft een renteverhoging aangekondigd van 50 basispunten. Het tijdperk van negatieve rentes in de eurozone is eindelijk voorbij. De verhoging is meer dan gedacht. Ze kon niet anders. De inflatie gaat richting 10% en daaraan moet een halt worden toegeroepen. Bovendien gaat de euro steeds verder onderuit. Inmiddels is er pariteit met de dollar. Als de euro nog verder wegzakt worden importen duurder en neemt de inflatie nóg verder toe. Dat is klem 1.

Klem 2 is dat ze geen kant opkan qua monetair beleid. Ze kan monetair niet verruimen omdat ze dan inflatie nog verder aanwakkert. Dat betekent dat ze geen Quantitative Easing kan doen zoals Mario Draghi deed. Ze kan dus niet onbeperkt staatsschulden en bedijfsschulden opkopen om de zwakke landen boven water te houden: “whatever it takes”, zei Draghi, maar “das war einmal und kommt nie wieder”. Dat is nu.

Toch wil ze - of moet ze - de zwakke landen ondersteunen, want de renteverhoging van 50 basispunten is killing voor de staatsfinanciën en bedrijfsfinanciën van de zwakke landen, vooral Italië en Griekenland. Die landen zijn in feite al lang failliet maar Lagarde zet ze aan het infuus. Dat doet ze door een nieuw instrument, het Transmission Protection Instrument, TPI. Dat instrument is bedoeld om renteverschillen tussen de eurolanden, de ‘spread’, klein te houden: de sterke landen doen hogere rente dan nodig is en de zwakke landen krijgen lagere rente. Om dat te bewerkstelligen worden in eerste instantie middelen aangewend die vrijkomen uit obligatieportefeuilles opgebouwd tijdens de pandemie. Veel meer kan ze niet. De reactie van marktpartijen is dat dit ontoereikend is. De marktkrachten zijn te sterk. Daar komt bij het aftreden van Mario Draghi, waarmee het laatste greintje vertrouwen dat het nog goed komt met Italië verdwenen is. Italië zou moeten voldoen aan een hele reeks voorwaarden om te kunnen putten uit het Herstelfonds, waaronder EU begrotingsregels. Italië voldoet daar niet aan en dat is een groot probleem. TPI is een lege huls en iedereen weet het. Het kan een nog groter probleem worden als de nieuwe Italiaanse regering op ramkoers gaat liggen met de EC. De positie van Christine Lagarde is weinig benijdenswaardig. Ze kan geen kant op.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

De ECB is een politieke instelling met als doelstelling de kikkers op de kar te houden. Maar je kunt landen die feitelijk failliet zijn niet eindeloos ondersteunen. Dat kan een tijdje goed gaat maar niet voortdurend. Dat moment is nu aangebroken. Is dit het uur van de waarheid voor de euro? We gaan het zien, luister en huiver!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten