De baas van de Federal Reserve Jerome Powell heeft gesproken: de Amerikaanse rente blijft nog lang hoog om de inflatie te bedwingen. Op 21 september zal de volgende rentestap van 0,75% plaatsvinden. De Amerikaanse rente zal naar 4% moeten gaan om de inflatie van nu boven 9% weer op 2% te krijgen. De Fed doet wat haar centrale doelstelling is: de inflatie in toom houden ten behoeve van de koopkracht. Dat dit ten koste gaat van recessie - die komt er gewis - wordt op de prijs toe genomen. Recessie is immers het pakkie an van politici. Deugdelijk beleid van de Fed.
Wat gaat ECB baas Christine Lagarde doen? Het is voor haar flink slikken. Want Lagarde wil met alle macht de rente laag houden ten behoeve van Zuid-Europa, zoals bekend. Beleidsrente nu 0%. Een 4% rentekloof met de dollar, moet en kan niet gebeuren, op straffe van uit de VS geïmporteerde inflatie. Dus: rente omhoog doen naar tenminste 1,5% en bijvoorkeur naar 3% om de lange glijvlucht omlaag van de euro tot staan te brengen en de euro inflatie van 8,7% weer naar 2% te kunnen brengen. Dat doet ze niet. Ik voorzie dat ze eenmalig de rente 0,75%punt laat oplopen. Te weinig en te laat. Politiek gedreven, ondeugdelijk beleid van de ECB.
Het beeld is niet fraai. Recessie in de VS veroorzaakt ook recessie hier. Komt bij dat de locomotief van Europa, Duitsland, in het oog van de storm zit en achteruit holt. De hogere rente zal Zuid-Europa evenmin goed doen. Recessie in Europa. Beurs omlaag. Broekriem één of zelfs twee gaatjes aanhalen…
Belangrijke outsiders zijn de centrale banken van China en Japan. De Chinese rente staat op 2,9% en de Japanse rente op 2,4%. De inflatie is respectievelijk 2,7% en 2,4%. De problemen die het Westen heeft hebben zij dus niet. Maar China worstelt met een duikelende economische groei en Japan tracht deflatie te vermijden en zal de rente dus eerder omlaag dan omhoog doen. Als mondiale groeimotor China in recessie zou belanden - Japan doet sowieso niet mee met groei - dan hebben we pas echt de poppen aan het dansen. En dit bij een ontzagwekkende schuldenmassa en een vastgoedmarkt in China die op barsten staat. Dit is het recept voor mondiale financiële ellende.
Nee, het beeld is allerminst gunstig. Broekriemen aanhalen, doe maar twee gaatjes.
Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.