- Frits Bosch - Economisch beeld negatiever. Burgers ontevreden. Vooruitzichten ongunstig

Opinie03 jul 2023, 10:30
Het economisch beeld dat het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS, schetst is negatiever. Wat is het beeld? Ik geef een beknopt overzicht over eerste kwartaal 2023.
Het producentenvertrouwen verslechtert verder, maar vooral consumentenvertrouwen verslechtert, terwijl de consumptie toeneemt. De investeringen en export dalen. De productie van de industrie daalt fors (-12,1%). De faillissementen nemen toe, de huizenprijzen dalen en de economische groei daalt licht in eerste kwartaal 2023. De inflatie blijft hoog, 5,7%, ondanks neerwaarts gecorrigeerd voor energieprijzen. De arbeidsmarkt blijft sterk met 353.000 werklozen bij 437.000 vacatures. De productiviteit daalt, vooral bij overheid, zorg, onderwijs, financiële sector. De productiviteit van de landbouw stijgt zeer sterk (+14,5%).
Wat is uit dit beeld op te maken. De pogingen om de inflatie omlaag te brengen falen vooralsnog. De gedachte dat de inflatie in 2025 weer 2% is, lijkt te optimistisch. In Nederland gaan de indirecte belastingen omhoog (met absurde prijzen aan de pomp als gevolg). Het consumentenvertrouwen zal mede daardoor verder omlaag gaan. De inflatie blijft veel te hoog, evenals de rentestand. De arbeidsmarkt blijft sterk. De OESO adviseert Nederland om arbeidsmigranten toe te laten. Dat is merkwaardig: we doen dat al volop, en het lijkt water naar de zee dragen bij de massa immigratie die we jaar op jaar meemaken.
Bedenkelijk is dat de arbeidsproductiviteit, export en investeringen verder dalen. Dat is de kurk waarop we drijven. Exporttoename lijkt vooralsnog niet aan de orde. Onze grootste exportpartner Duitsland verkeert in zwaar weer. Aldaar is het economische beeld nog zorgelijker dan bij ons. Duitsland is de economische locomotief van Europa… Voorts zien we dat aan de onderkant van de pyramide de armoede toeneemt. Dat is geen wonder als je voortdurend armlastigen importeert. Nederland importeert armoede wat een zware wissel trekt op de economie. De roep om hogere bijstand in de richting van een basisinkomen neemt toe. De vraag is of een dergelijke generieke maatregel effectief is als velen niet goed met geld weten om te gaan. Geef gedetailleerd inzicht waar de ‘pijn’ zit. Geld toegooien heeft geen zin. Duidelijk is dat de Nederlandse regering geld nodig heeft voor het hoge bestedingspakket (klimaat) en het bij indirecte belastingen haalt. Vooral middengroepen worden daardoor getroffen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
De vooruitzichten zijn ongunstig. De tevredenheid van burgers gaat meestal via de portemonnee. Daar zit minder in. De koopkracht daalt voortdurend. De economie zakt weg en heeft een ‘boost’ nodig. Dat betekent een forse belastingverlaging, zowel direct als indirect. Dat impliceert tevens dat de regering allerlei utopische plannen in de ijskast moet zetten om het er nooit meer uit te halen. We moeten er helaas van uitgaan dat deze regering dat pad niet zal bewandelen.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten