Gaan de Verenigde Staten goed? Dat is maar hoe je het bekijkt. De economische groei ligt op 2,4% wat beduidend hoger is dan de nulgroei van Europa. Maar schijn bedriegt. De groei gaat ten koste van de financiële stabiliteit van het land.
De groei van de VS is gepaard is gegaan met een explosie van de staatsschuld. President Joe Biden heeft de infrastructuur verbeterd en vele miljarden vrijgemaakt voor het aanpakken van Climate change. Het begrotingstekort komt dit jaar op 6,3% waardoor de staatsschuld boven 100% uitkomt. De huidige economische groei van de VS ligt onder de Amerikaanse rente. Dat betekent dat het huidige gigantische schulden niveau van de VS niet teruggedrongen kan worden door groei, maar toeneemt door rente over de schuld. De VS komt daarmee tot nu toe weg vanwege de dollar als mondiale reservemunt. Maar de VS is kwalitatief afgewaardeerd door kredietbeoordelaars waardoor de Amerikaanse schuld niet langer vanzelfsprekend gedekt wordt door overschotlanden. Het risico op een forse afwaardering van de dollar neemt toe. Gaat dat het mondiale financiële systeem in gevaar brengen? Er zijn drie mogelijkheden om de staatsschuld terug te dringen. De eerste is het primaire begroting sluitend te maken via bezuinigingen, maar Biden zal niet bezuinigen in zijn herverkiezingsjaar. De tweede mogelijkheid is belastingen verhogen, vooral van hoge inkomens. Het Congres blokkeert een dergelijke impopulaire maatregel. De laatste mogelijkheid is inflatie. Hyperinflatie om de schuldenberg te bedwingen? Ongezond.
Het is de hoogste tijd dat de VS gaan bezuinigen (zie het enorme IRA pakket) en de belastingen verhoogt om de begroting weer eens sluitend te krijgen. Dat zit er niet met Trump aan het roer. Trump is liefhebber van belastingverlaging om populariteit te winnen. Hij zal Obamacare en MedicAid niet afbouwen. Trump aan het roer kan het mondiale financiële systeem in gevaar brengen door belastingen te verlagen. De rekening van de staatsschulden zal eens betaald moeten worden. Er is geen zicht erop dat het financiële beleid die kant opgaat en dat is verontrustend.
De economische groei van de VS ziet er gezond uit maar de fundamenten eronder zijn dat niet. So far, so good. Dit kan een serieus probleem gaan opleveren voor de wereldorde.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan.