-Frits Bosch- 'Beste Cees Grimbergen, mooie pensioenuitzending maar het is een verloren zaak'

Opinie29 jun 2022, 12:25
Beste Cees,
Gefeliciteerd met je Zwarte Zwanen uitzending van 28.6.22. Je legde de vinger op de zere plek door te stipuleren dat pensioenfondsdeelnemers gesneden zijn door hen niet te laten meedelen in de rendementen van gemiddeld 7% per jaar, de verdubbeling van het belegd vermogen sinds de kredietcrisis. Ze kregen zelfs geen inflatie indexatie. Wat een schande.
Eindelijk geeft ook DNB functionaris toe dat dit niet goed was “maar dit was nu eenmaal afgesproken in 2007.” Je liet ook Wouter Koolmees, D66, opdraven en er blijk van geven van pensioen weinig te snappen: “de dekkingsgraden lieten het niet toe”. Nee, dat klopt oliebol. Dat komt door de foutieve benadering van de verplichtingen op marktwaarde te waarderen wat tot onzinnig lage dagkoersen van de dekkingsgraad leidt.
Cees, Prof Theo Kocken keerde zich in zijn FD artikel tegen verwachte rendementen zoals voorgesteld in FD artikel van prof Dirk Bezemer en Van Praag. Ik ben subject geweest van TK Hoorzitting 2010 onder leiding van dr Pieter Omzigt, over de pensioenroof en de ALM modellen die gebruik maken van verwachte rendementen: aandelen 7%, obligaties 4% en vastgoed 5,5%. Mijn boek Risico als obsessie en de ALM modellen stonden toen ter discussie tegenover TK leden die van toeten noch blazen wisten over de voorliggende materie. Onthutsend was dat. Bottom line was dat in de jaren negentig de pensioenfondsen geplunderd zijn door managers (pensioengeld werd herinvesteerd of werd overmatig uitgekeerd aan topfunctionarissen, rovers) en overheid (Brede Herwaardering) ten koste van…. deelnemers. De gedachte was dat de ‘hoge dekkingsgraden afgeroomd konden worden’. Dit was de grote pensioenroof, waarvan staatssecretaris Mark Rutte zei “zand erover, het is nu eenmaal gebeurd, we praten er niet meer over”. Woest ben ik er nog steeds over, Cees! Ontstellend onrecht is voor deelnemers niet meer recht getrokken, nee sterker, zelfs inflatiecompensatie is ze onthouden. En dan komt Kocken vertellen dat het ten koste gaat van jongeren. 1,8 triljoen euro in de pot. Je moet maar lef hebben! Idiotie ten top.
Cees, de waardering van passiva op marktwaarde heeft geleid tot huidige ellende. Voorheen (voor het toen nieuwe Toetsingskader) is gebruik gemaakt van rentevast op 4%, in feite het lange termijn verwachte rendement van de rente. Dat heeft prima gewerkt. De rente is door centrale banken kunstmatig extreem laag gehouden tot schade van spaarders en pensioenfondsdeelnemers. De waarderingen van zakelijke waarden, zoals aandelen en vastgoed, zijn door het dak gegaan, los van onderliggende reële waarde. De puinhoop die dit heeft opgeleverd is aanzienlijk. De makke is ook dat we vastzitten aan een eenmaal ingeslagen weg en dat partijen die hieraan hebben meegewerkt - of het hebben toegejuicht, zoals Theo Kocken - zich liever levend laten villen dan toe te geven dat het ‘all the way’ fout was. Zie het onderzoek van DNBer die indringend op de fouten wees. Het ging in de onderste la of werd rond gefiled door Nout Wellink. Aan Mark Rutte protégé DNB baas Klaas Knot heb je überhaupt niets; hij is bezig met inclusie en het kostbaar verbouwen van de detonerende puist op het Frederiksplein.
Beste Cees, wat te doen? Ik heb op de Hoorzitting en daarna veelvuldig gepleit de rente, voor het disconteren van de passiva, op 4% te zetten. Het was tegen dove oren. Men luistert niet. Het is prachtig dat jij het weer aankaart, maar het is vergeefse moeite, het is een verloren zaak. Het is einde oefening. Het beste pensioenstelsel ter wereld wordt nu geofferd en afgebroken voor een nieuw systeem die de risico’s bij deelnemers legt, iets wat je juist niet wilt met je pensioen. Deze operatie gaat gigantisch veel geld kosten waar consultants zoals Kocken goed mee zijn. Wie gaan dat betalen??? Zoete lieve Gerritje? Nee…. de deelnemers!
Beste Cees, ik wens je succes met je uitzendingen en graag tot ziens.
Vriendelijke groet, Frits Bosch
Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten