Goed nieuws voor degenen die sceptisch staan tegenover burgerfora: het 'Burgerforum Klimaat' van Rutte IV lijkt te gaan mislukken! Het kabinet heeft het plan om volgend jaar een Nationaal Burgerforum Klimaat op te richten, bestaande uit 175 willekeurig gekozen Nederlanders die de politiek moeten adviseren over duurzame consumptie, circulariteit en reizen. Echter, critici hebben herhaaldelijk aangetoond dat dergelijke burgerfora uiteindelijk de macht van de geprivilegieerde bovenlaag versterken en dat ze sterk afhankelijk zijn van de politieke agenda van de overheid. Volgens deskundigen kan het Burgerforum Klimaat twee kanten op gaan: het kan zich verliezen in details over havermelk en fietspaden, of het kan komen met radicale plannen zoals een autoverbod in alle binnensteden en sluiting van stallen en slachterijen. In beide gevallen zal een serieus kabinet weinig kunnen doen met deze voorstellen en hooguit enkele kleine punten overnemen. Dit zal ongetwijfeld tot grote frustratie leiden bij de forumleden die hoopten invloed uit te oefenen. De
Tweede Kamer zal, zoals gebruikelijk, het kabinet berispen en de schuld niet bij zichzelf zoeken. En wat zullen de burgers denken? Ze zullen simpelweg denken: "Dit kunnen ze ook niet."
Paul Verburg wijst op
Wynia's Week terecht op het feit dat het Burgerforum Klimaat een doorzichtige truc lijkt te zijn. Het kabinet zal later beweren dat dit directe democratie is, maar in werkelijkheid is het een poging om de schijn van inspraak op te houden. Bauke Geersing sluit zich hierbij aan en pleit voor een representatieve enquête over het absurde klimaatbeleid van Jetten en Rutte IV. Het is belangrijk dat er een eerlijk en breed gedragen onderzoek wordt uitgevoerd om de stem van de burgers te horen en niet alleen die van een selecte groep.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites. Het Burgerforum Klimaat van Rutte IV lijkt nu al gedoemd te mislukken. De verwachting is dat het zal verzanden in details of met radicale plannen zal komen die weinig kans maken om door een serieus kabinet te worden overgenomen. Critici wijzen op de schijn van inspraak en pleiten voor een representatieve enquête om de stem van alle burgers te horen. Laten we hopen dat dit mislukte burgerforum een les is voor toekomstige inspraakmechanismen en dat er gezocht wordt naar effectievere manieren om de samenleving te betrekken bij belangrijke besluitvormingsprocessen. Het wordt tijd voor bindende referenda.