1. Home
  2. -Arash Mashadi- Weg met het Koningshuis!
arash mashadi column

-Arash Mashadi- Weg met het Koningshuis!

Opinie17 jul , 12:00
Wat ooit een trots symbool van nationale eenheid was, is nu een verouderde, dure poppenkast die totaal niet past in onze moderne samenleving. We hebben geen koninklijke familie nodig om ons land te leiden en hier is waarom.
De economische sprookjes
We horen steeds dat het koningshuis goed is voor onze economie. Dat het toeristen aantrekt en handelsdeals binnenhaalt. Laten we daar even doorheen prikken. De jaarlijkse kosten voor het koningshuis bedragen tientallen miljoenen euro's. Dat is geld dat uit onze zakken komt, belastinggeld dat veel beter besteed kan worden aan zorg, onderwijs of infrastructuur. En die zogenaamde handelsmissies? Die zijn vaak niet meer dan dure PR-stunts. De echte deals worden gesloten door serieuze ondernemers en diplomaten, niet door iemand in een koninklijk kostuum.
Politieke Neutraliteit? Laat me niet lachen
De koning zou politiek neutraal zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Het betekent dat we een leider hebben die we niet kiezen, die geen enkele verantwoording aflegt aan ons, het volk. Dat is toch absurd in een tijd waarin we democratie zo hoog in het vaandel hebben staan? We willen toch zelf bepalen wie ons land leidt? Een monarchie is per definitie ondemocratisch en hoort niet thuis in een modern Nederland.
Traditie? Kijk eens vooruit
Ja, tradities zijn belangrijk, maar moeten we dan alles maar blijven doen zoals we het altijd gedaan hebben? Moeten we echt blijven vasthouden aan een systeem dat gebaseerd is op ongelijkheid en voorrechten door geboorte? Nederland kan zijn rijke cultuur en geschiedenis vieren zonder een koningshuis. Denk aan Koningsdag – dat kan gewoon Republieksdag worden. Zelfde feest, maar dan zonder het ouderwetse gedoe.
Een symbool van ongelijkheid
De koninklijke familie zou ons allemaal samenbrengen. Echt? Hoe dan? Door in paleizen te wonen en een leven te leiden dat mijlenver afstaat van dat van de gemiddelde Nederlander? Het koningshuis symboliseert juist de enorme kloof tussen de elite en de gewone man. En laten we eerlijk zijn, die publieke steun wordt zorgvuldig geregisseerd door een strak PR-apparaat. Het is net alsof we in een slechte realityshow leven waarin we geacht worden te juichen voor mensen die helemaal niks voor ons betekenen.
Diplomatieke mythe
Er wordt vaak gezegd dat het koningshuis onmisbaar is voor onze internationale betrekkingen. Maar kijk eens naar de echte wereld. Landen zoals Duitsland en de Verenigde Staten doen het prima zonder een monarchie. Diplomatie is een vak, en dat wordt uitgevoerd door professionals, niet door een koninklijke familie die toevallig in de wieg is gelegd voor een ceremoniële rol.
Republiek
Het koningshuis is een dure, verouderde en ondemocratische instelling die geen plaats meer heeft in onze samenleving. Laten we de monarchie afschaffen en een republiek worden. Een land waarin iedereen gelijk is, waarin leiders gekozen worden door het volk en verantwoording moeten afleggen. Het is tijd voor verandering. Het is tijd voor een echt democratisch Nederland.
Yes we can!
Een van de grootste onwaarheden is dat het onmogelijk is om het koningshuis af te schaffen. Maar ook dat is gebaseerd op gebakken lucht. Wetten worden immers bedacht door mensen en uitgevoerd door mensen.
Om het koningshuis af te schaffen, moet de Nederlandse grondwet worden gewijzigd. Dit begint met een wetsvoorstel dat door een meerderheid van de Tweede en Eerste Kamer wordt goedgekeurd. Na deze goedkeuring worden er nieuwe verkiezingen gehouden. Het nieuwe parlement moet daarna met een tweederdemeerderheid opnieuw het voorstel goedkeuren. Als dat gebeurt, wordt de monarchie officieel afgeschaft en vervangen door een presidentieel systeem, waarbij een president wordt gekozen om de rol van het staatshoofd over te nemen. Alle wetten en regels worden vervolgens aangepast om verwijzingen naar de koning te verwijderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten