arash mashadi column

-Arash Mashadi- Aanbod huurwoningen wordt kleiner, Kamer steunt wetsvoorstel ''Hugo Kan Niets'' de Jonge

Opinie26 apr , 12:00

De wet die beoogt de huurprijzen van honderdduizenden woningen te verlagen, zal leiden tot een afname van het aanbod aan huurwoningen. Studenten, starters en ambtenaren dreigen de dupe te worden van het beleid van minister Hugo de Jonge. Het wetsvoorstel van minister De Jonge (Volkshuisvesting) regelt dat verhuurders in de vrije sector in veel gevallen niet meer zelf kunnen bepalen wat ze vragen voor een woning. Hoewel dit op het eerste gezicht een sympathieke maatregel lijkt, zal dit uiteindelijk uitlopen op een catastrofe voor verhuurders en iedereen die niet over de financiële middelen beschikt om een huis te kopen.

Negatief saldo

Door het beleid van minister De Jonge zullen veel verhuurders geld mislopen, waarbij velen zelfs dreigen in het rood te belanden. Het beleid van De Jonge is exemplarisch voor een minister die slechts één stap vooruit denkt maar niet in staat is het kernprobleem op te lossen. Waar De Jonge opnieuw geen rekening mee houdt, is het feit dat particuliere verhuurders geen staatssteun ontvangen zoals woningcorporaties, waardoor ze failliet dreigen te gaan. Het lijkt erop dat De Jonge niet begrijpt dat een verhuurder bij een negatief saldo gedwongen wordt zijn huurwoningen te verkopen bij leegstand.

Professionals waarschuwen De Jonge

Architecten, projectontwikkelaars, makelaars en bouwbedrijven waarschuwen minister De Jonge al jaren voor zijn wanbeleid. Het lijkt er bijna op dat hoe meer waarschuwingen De Jonge krijgt, des te absurdere maatregelen hij neemt. De Jonge heeft zoveel kritiek gekregen op zijn beschamende beleid dat hij zich steeds meer lijkt aan te trekken van alle kritiek. Aan de ene kant is dat begrijpelijk, maar aan de andere kant is het beschamend om te zien hoe een minister keer op keer faalt. Wanneer vastgoedprofessionals De Jonge waarschuwen voor zijn beleid, bestempelt hij hen als lobbyisten of belanghebbenden. Op deze manier probeert hij iedere vorm van kritiek van zich af te schuiven om ongestoord door te gaan met zijn persoonlijke maatregelen.

Frustratie onder verhuurders

Wat frustrerend is voor verhuurders, is dat zij door zowel de media als linkse politici worden uitgemaakt voor huisjesmelker of worden beschuldigd van het probleem, terwijl het juist de overheid is die ieder initiatief om woningen te bouwen belemmert. Denk hierbij aan bestemmingsplannen, stikstofnormen en vergunningstrajecten die veel te lang duren, enzovoort.

Conclusie

Het beleid van De Jonge was al een ramp voor zijn aantreden, maar is alleen maar erger geworden. Als zijn beleid wordt uitgevoerd, zal het aanbod van huurwoningen alleen maar kleiner worden, en zal zijn opvolger er alles aan moeten doen om het vertrouwen van bouwers en investeerders te herstellen. Het zou veel verstandiger zijn geweest als De Jonge de vrije sector had gelaten voor wat het is en alles had gedaan om woningcorporaties te faciliteren bij het realiseren van sociale huurwoningen. Maar daarvoor moet je wel een bekwame minister zijn die zijn zaken op orde heeft.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten