Zus van Bep Voskuijl mogelijke verraadster Anne Frank

Geen categorie07 apr 2015, 12:11

Dat zou dubbel verraad zijn.

Als dit klopt is het eigenlijk on-ge-loof-lijk. Nelly Voskuijl (1923-2001) - de jongere zus van Bep Voskuijl die bekend staat als de vrouw die de familie Frank verzorgde toen ze ondergedoken zaten in het Achterhuis - heeft de boel wellicht verraden. Dat schrijven de Vlaamse journalist Jeroen De Bruyn en Joop van Wijk, de jongste zoon van Voskuijl tenminste in hun nieuwe boek.

De schrijvers ontdekten dat Nelly Voskuijl (1923-2001), een jongere zus van Bep, van haar negentiende tot haar 23e collaboreerde met de nazi's. „En de pijnlijke, maar duidelijke conclusie luidt dat we Nelly kunnen toevoegen aan de inmiddels lange lijst van verdachten.” Tot op heden is niet bekend wie de verrader is van Het Achterhuis, waardoor Anne Frank en haar familie werden afgevoerd en omkwamen in Duitse concentratiekampen.

Officieel waren alleen Bep en haar vader Johan op de hoogte van het onderduikadres van de Franks, maar er is reden om te geloven dat Nelly er ook het één en ander van afwist. Zij zou haar zus en vader op een gegeven moment hebben toegebeten: "Gaan jullie maar naar jullie Joden toe!"

Karl Silberbauer, de SS'er die Anne, haar vader, moeder en zus, en de andere onderduikers uiteindelijk arresteerde, zei na de oorlog dat de verraadster een jonge vrouw was. Hij zou haar niet in levende lijve hebben gezien, maar haar stem aan de telefoon was helder; het ging om een jonge vrouw in de kracht van haar leven. Nelly voldoet duidelijk aan die beschrijving.

Ook is het opmerkelijk dat een groot deel van de correspondentie tussen Bep Voskuijl en Otto Frank van na de oorlog verdwenen is. De kans is groot dat ze met elkaar correspondeerden over Nelly. Veegden ze het bewijs onder het tafelkleed in een poging om de familienaam te beschermen?

Tenslotte was Bep behoorlijk actief na de oorlogsjaren, en sprak ze veelvuldig over Anne, maar stelde ze in de jaren zestig van de vorige eeuw opeens een radiostilte in.

Toch willen de auteurs niet zo ver gaan om te zeggen dat ze het zeker weten. Triest, maar de kans is groot dat we nooit zeker van onze zaak zullen zijn. De direct betrokkenen zijn allemaal al dood.

Gelukkig weten we wél hoe Anne Frank leefde (in het Achterhuis), hoe ze zich ontwikkelde, hoe ze de moed erin hield, en hoe ze razendsnel uitgroeide tot een bijzonder wijze, verstandige tiener die geestelijk uiteindelijk veel rijper was dan haar leeftijd suggereerde... en die één van de belangrijkste boeken ooit heeft geschreven: haar dagboek.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten