Zorgakkoord zorgt voor een bezuiniging van 1,5 miljard voor het Kabinet: hoe dan?

Geen categorie26 apr 2018, 21:00

De Zorg is al jarenlang een probleem voor de Nederlandse samenleving en het Kabinet. Het is al heel lang gebleken dat het een gevecht is om de stijging van de zorgkosten te verminderen. Bezuinigen in de Zorgsector zorgt vaak voor vermindering van de stijging van de zorgkosten, maar vaak ook niet meer. Toch heeft het Kabinet dit jaar met het Zorgakkoord hopelijk gezorgd voor een besparing van 1,5 miljard.

Nu is al afgesproken dat de totale uitgaven aan medisch-specialistische zorg in 2019 slechts met maximaal 0,8 procent zullen toenemen. Deze groei neemt daarna jaarlijks af tot uiteindelijk nul in 2022.

Een groot deel van de besparing komt doordat ziekenhuizen anders gaan werken. Zo kunnen patiënten met sommige aandoeningen, zoals hartproblemen, tegenwoordig zelf thuis hun waarden meten en doorsturen. Ze gaan pas naar het ziekenhuis als er iets mis is.

Daarnaast zal de 'regeldruk' voor de Zorgsector afnemen, waardoor de kosten voor bureaucratische nonsens worden verminderd. Er komt dus nog meer nadruk op de 'zelfredzaamheid' van de burgers en op digitale ontwikkelingen. Technologie lijkt de toekomst voor de Zorgsector te zijn en dé oplossing voor de stijgende zorgkosten.

Zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, blijven zelf met de zorgverzekeraars afspraken maken over het geld. Alle betrokken partijen (ziekenhuizen, specialisten, verpleegkundigen, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties) leggen het onderhandelaarsakkoord de komende periode met een positief advies aan hun achterban voor.

Voor mij ligt de oplossing bij méér marktwerking. Niet de slappe marktwerking tussen zorgverzekeraars die er nu is, maar juist marktwerking op kwaliteit en kosten, bij zorginstituten en bij zorgverzekeraars. We moeten meer concurrentie toelaten zodat kosten echt kunnen dalen. Nu zitten we op een weg waarbij de zorgkosten zullen blijven stijgen en alles steeds collectiever aangepakt moet worden, of we meer moeten betalen voor minder. We zitten in een model van een combinatie tussen het collectivisme en het kapitalisme, dus we krijgen het slechtste van twee werelden.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten