Diverse ziekenhuizen laten weten voorstander te zijn voor gereguleerde heropening van de terrassen. Burgemeesters van grote steden herhaalden deze oproep nog maar eens, want ze voorzien grote maatschappelijke onrust. De druk op het kabinet neemt toe! Het kabinet verstopt zich al weken voor de oproep van burgemeesters om terrassen te heropenen, want dat zou de besmettingen alleen maar doen toenemen. Maar de lobby om mensen weer buiten te laten zitten heeft een krachtige bondgenoot gekregen: diverse medici vinden het nu ook een uit-ste-kend idee, zo
meldt de NOS.
Lid van de raad van bestuur van het Amsterdam UMC, Mark Kramer, en het Medisch Spectrum Twente scharen zich achter de oproep van de burgemeesters. Zij vrezen namelijk dat het dichthouden van de terrassen zal gaan leiden tot overvolle parken, waardoor alsnog veel mensen besmet raken. Als de terrassen worden opengegooid, dan neemt die druk af en verspreiden mensen zich veel meer over verschillende locaties in de buitenlucht.
Het argument van minister Grapperhaus, die zei dat versoepelen van de maatregelen "epidemiologisch onverantwoord" zou zijn, houdt geen stand. Het enige waar op zou moeten worden gelet, is drukte in het openbaar vervoer. En daar kunnen prima oplossingen voor worden verzonnen! Over de gehele dag meer bussen inzetten in de Randstad bijvoorbeeld. Het liefst in combinatie met een maximum aantal passagiers.
Als er niets wordt gedaan en minister Hugo de Jonge vrolijk "de piek van de derde golf" afwacht, dan krijgen we volgens de burgemeesters eenzelfde scenario als enkele weken geleden. Toen moesten diverse stadsparken hardhandig worden ontruimd. Is dat nu wat het kabinet voor ogen heeft?
Dat nu ook ziekenhuispersoneel zich achter de oproep schaart om de horeca meer ademruimte te geven, zou dit gênante demissionaire kabinet echt te denken moeten geven. Rutte, Grapperhaus en De Jonge moeten nu eindelijk echt eens serieuzer gaan luisteren naar andere geluiden uit de samenleving, en niet alleen die van virologen en rekenmodel-fetisjisten. Maar dat schijnt, nog altijd, teveel gevraagd te zijn.