Ziekenhuis casht door 'foutje'

Geen categorie11 nov 2011, 15:39

Een vergissing van de bank in uw nadeel. U mag ook niet langs start.

Ab Klink opende in zijn periode als minister van Volksgezondheid de aanval op artsen met topsalarissen. Hij meende dat het niet mogelijk is om drie behandelingen waarvoor telkens 8 uur staat, tegelijkertijd in zes uur kunt uitvoeren. Daar heeft hij volkomen gelijk in. Zijn opvolger Edith Schippers mag nu de aanval gaan openen op het declaratiegedrag van ziekenhuizen. Door daarover openheid te geven, kwam vandaag via De Telegraaf een 'foutje' naar boven dat het ziekenhuis een rendement van meer dan 700 procent had kunnen opleveren. Gelukkig was daar de oplettende Peter Spooren. Lees en huiver wat er gebeurde toen zijn zoon een wespensteek opliep.

"Dat zwol erg op en dus gingen we naar de Eerste Hulp van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Thijs kreeg wat prikken en pillen en moest in het ziekenhuis blijven. Een paar uur later was het allemaal weer in orde en wilde hij naar huis. Maar de verpleging vond het beter dat hij ter observatie nog even bleef."

Aan het begin van de avond mocht Thijs weer naar huis, maar daar hield het avontuur helaas niet op: de week erop plofte een 4300 euro wegende rekening op de deurmat. Meende het ziekenhuis dat? Nouja, half. Hun reactie: "Haha, grapje. Weet je wat, we halen er wel een uurtje van af, dat drukt de kosten weer een beetje. Broekriem, samen werken, etcetera." Lief hoor, avn het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, maar daarmee is het niet minder schokkend dat het 'uurtje' administratief schuifwerk ineens 3700 euro aan kosten deed verdampen. Volgt u het nog?

Een fout is geen ramp, dat wil ik direct toegeven. Het overkomt de besten en zal dus ook bij ziekenhuizen voorkomen. Maar als je na een absurd hoge factuur niet op het idee komt met het schaamrood op de kaken je excuses aan te bieden, dan heb je de schijn heel hard tegen. Dat het ziekenhuis wél op het idee kwam de bureaucratische mallemolen even aan te draaien, maakt het alleen maar erger. 

Het goede nieuws voor de samenleving is dat Peter het verhaal aan de grote klok hangt. Het slechte nieuws voor de samenleving is dat ik absoluut niet geloof dat het voor het eerst is dat een ziekenhuis per ongeluk 3700 euro te veel declareert bij een zorgverzekeraar. Wie moest dat signaleren toen patiënten nog geen inzicht kregen in de ziekenhuisdeclaraties? Niet de zorgverzekeraar, die  heeft daar helemaal geen belang bij. Hij betaalt braaf en berekent daar vervolgens lachend een mooi winstpercentage over. Hoe meer ze u in de waan laat dat de prijs van een zorgverzekering écht omhoog moet, hoe groter de prestatiebonus voor de Roger van Boxtels (Menzis, D66) en Melanie Schultz-Van Haegens (Achmea, VVD) (oh, hallo!) van deze wereld.

Het wordt tijd dat minister Schippers laat onderzoeken op welke schaal dit heeft plaats gevonden en of de zorgverzekeraars ervan op de hoogte waren dat ze vermoedelijk veel te veel geld overmaken naar ziekenhuizen. Op kosten van de patiëntenindustrie zelf, uiteraard. Zij hebben de schijn tegen en mogen bewijzen dat dit soort geldklopperij geen beleid is.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten