Yazidi meisje beschrijft gevangenschap, seks-slavernij onder ISIS en uiteindelijke ontsnapping

Geen categorie11 jul 2016, 9:00
Dit meisje is erin geslaagd om te ontsnappen uit handen van ISIS.
Farida Khalaf werd geslagen, verkracht en zelfs in seks-slavernij gedwongen door ISIS. Ongelooflijk genoeg waren de terroristen echter niet in staat om haar psychologisch kapot te maken.
In "The Girl Who Escaped ISIS" legt Farida (een alias, overigens) samen met schrijfster Andrea Hoffman uit hoe ze behandeld werd door ISIS toen de radicaal-islamitische slachters haar dorpje veroverden in 2014.
Farida, 19 jaar oud, werd onmiddellijk samen met andere ongetrouwde meisjes gescheiden van haar familie en meegenomen naar ISIS. Ze was namelijk een maagd: het soort meisjes dat ISIS gebruikt voor de seks-slavernij. Kort na haar gevangenneming werd ze dan ook gedwongen om aan de pil te gaan.
In het Iraakse Mosul werd Farida vervolgens in een huis gestopt met andere vrouwelijke gevangen. Het zat bomvol. De situatie werd nog ondraaglijker toen er een horde meisjes van 10-12 jaar oud bijkwam. Iemand had namelijk besloten dat de meisjes van die jonge leeftijd voortaan ook beschouwd moesten worden als 'vrouwen.' En dus konden ze verkracht worden.
De jongste meisjes en de mooiste tieners werden al snel weggehaald uit het huis. Hun bestemming? De woning van zelfverklaarde kalief Abu Bakr al-Baghdadi. Eén van de terroristen die de meisjes ophaalde vertelde hen: "Jullie hebben geluk: jullie hebben de eer om de nieuwe bruiden te worden van de kalief."
Farida en haar vriendin Evin, 24 jaar oud, werden vervoerd naar de slavenmarkt in Raqqa, de officiële hoofdstad van het ISIS-kalifaat. Daar werden ze aan de meest erge vernederingen onderworpen door ISIS-terroristen die hen als schapen behandelden. Ze werden aangeraakt en geïntimideerd. "Deze is nog vers!" hoorden ze een terrorist af en toe roepen.
Evin en Farida werden opgekocht door een ISIS-terrorist genaamd Abu Haitham uit Libië. Toen ze in zijn woning kwamen wisten ze niet wat ze moesten verwachten. Kort daarna werd Evin weggeleid. Opeens hoorde Farida haar vriendin gillen van angst en pijn.
Ze wist wat er gebeurde en wilde voorkomen dat zij hetzelfde lot zou ondergaan. Ze zag twee flessen liggen, brak de glazen flessen in stukken, en probeerde zelfmoord te plegen. Dat mislukte.
Na haar zelfmoordpoging had Abu Haitham blijkbaar genoeg van Farida én Evin. De twee meisjes werden namelijk meteen doorverkocht. Op een gegeven moment werden de twee meisjes naar het kamp gebracht van een Libische terroristenleider van ISIS. Zijn manschappen hebben de bijnaam "de Beesten." Die naam deden ze eer aan. De volgende ochtend werden Farida en Evin wakker met het gevoel alsof hun lichaam in brand stond. Zo ernstig waren ze verkracht en mishandeld.
Daarna gingen de verkrachtingen door. Farida probeerden nog een paar maal zelfmoord te plegen, maar de jihadisten voorkwamen keer op keer dat ze slaagde in haar opzet. Toen had het meisje er genoeg van. Ze was in staat om een geweer af te pakken van een jihadist en sloeg hem ermee op een wond. Toen zij en Evin op hun straf wachtten zagen ze een mobieltje. Evin pakte de telefoon op en belde een familielid in Duitsland. Die liet weten een smokkelaar in te zetten om de meisjes te redden.
Dit was hun kans: Evin en Farida wisten dat het nu of nooit was. Toen de jihadisten die hen gevangen hielden naar het front werden geroepen ontsnapten ze met vier andere vrouwen. Ze klopten op de deur van lokale bewoners, werden naar binnen gelaten, en kwamen uiteindelijk eindelijk terecht in een vluchtelingenkamp. Daar werd Farida herenigd met haar moeder en broertje.
Helaas werd haar leven daardoor niet eens veel gemakkelijker. Farida wordt door haar mede Yazidi's namelijk gezien als "onteerd." Daarom kwam ze alleen te staan. Ze zag haar toekomst negatief in: ze zou nooit een man vinden, nooit een echtgenote van wie dan ook worden, en dus ook nooit moeder worden van haar eigen kind.
Gelukkig kwam daar verandering in toen de Duitse overheid liet weten dat enkele Yazidi's naar Duitsland mochten komen. Farida ging daar dankbaar op in, korte tijd later gevolgd door haar broertje. Nu heeft ze de hoop dat ze alsnog kan herstellen en uiteindelijk een beter leven kan hebben.
Farida beschrijft haar vreselijke ervaringen in haar boek: The Girl Who Escaped ISIS. Op 19 juli is het boek verkrijgbaar in de boekwinkels en online.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten