Komt er een einde aan het presidentschap van Donald J. Trump?
Links heeft er al vanaf dag één zin in: de laatste dag van het presidentschap van
Donald Trump. Progressief
Amerika had nooit gedacht dat hij kon winnen, en toen hij dat wél deed schakelden ze meteen over naar de tweede versnelling: ervoor zorgen dat hij zo snel mogelijk oprot.
Het middel dat ze daarvoor gebruiken is, hoe kan het ook anders,
Rusland. Zijn voormalige topadviseur (of eigenlijk: minister van Veiligheid) generaal Mike Flynn heeft er al aan moeten geloven. Ook zijn voormalige campagneleider Paul Manafort is voor de rechter gesleept. In beide gevallen staan de Russische banden van die heren centraal.
Flynn werkt nu samen met de
FBI. Links roept al heel lang dat dit toch zéker het begin van het einde van Trumps presidentschap markeert.
Maar is dat wel zo?
Nee, natuurlijk niet. Trump is bepaald niet de meest populaire president ooit (zijn approval rating ligt al tijden ergens rond de 32 procent). Dat klopt. Maar hij gaat ook nergens heen. De zogenaamde banden van Trump met Rusland zijn verwaarloosbaar en zelfs niet-bestaand. Als dat wel zo was had special investigator
Robert Mueller hem ondertussen al wel publiekelijk aan de schandpaal genageld. Dat dit niet gebeurd is betekent dat Mueller gewoon helemaal niets heeft om Trump onderuit te schoffelen.
Punt.
Dus nee,
2018 wordt niet het einde van Trump óf van zijn presidentschap. Tenminste, niet op de manier waarop links dat bedoelt.
Want ja, er is wel degelijk een probleem voor Trump. Als je naar de peilingen kijkt (maar ja, hoe serieus moeten we die nemen?) konden Republikeinen in november van dit jaar weleens een behoorlijke afstraffing krijgen bij de verkiezingen voor het
Congres en (eenderde van) de
Senaat. Als dat gebeurt -- als Democraten beide 'huizen' van het 'parlement' in handen krijgen -- is het op een ándere manier wél gedaan met Trumps presidentschap. De kans dat hij zijn grote plannen, die hij tijdens de verkiezingscampagne fel verdedigde, goedgekeurd krijgt is dan nihil.
Kortom, op een bepaalde manier komt er wel degelijk een einde aan het presidentschap van Trump in 2018. Dat nationaal-populisme kan hij wel vergeten -- als Democraten tenminste winnen. Maar persoonlijk gaat hij écht niet weg. Hij zit de rit gewoon uit... en zou zich weleens herkiesbaar kunnen stellen voor de verkiezingen van 2020.