1. Home
  2. Wilders noemt 'minder, minder, minder'-zaak een 'PVV-haatproces'

Wilders noemt 'minder, minder, minder'-zaak een 'PVV-haatproces'

Geen categorie30 okt 2015, 17:00
En de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak (NVvR) is daar niet blij mee.
De vakvereniging van officieren van justitie en rechters heeft boos gereageerd op uitspraken van Geert Wilders over het proces tegen hem. Zoals lezers ongetwijfeld weten wordt Wilders aangeklaagd vanwege zijn uitspraken over Marokkanen. Iets met 'minder, minder, minder.'
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan het beledigen van een groep mensen op basis van ras, en aanzetten tot discriminatie en haat.
Wilders is daar niet blij mee. Gisteren zei hij dan ook tegen De Telegraaf dat de zaak tegen hem niets meer of minder is dan een "PVV-haatproces," waarbij de élite zijn partij voor de zoveelste keer met behulp van de wet buitenspel probeert te zetten.
De NVvR stelt dat Wilders met zijn uitspraken "wederom ongefundeerd de onafhankelijkheid van de rechtspraak in twijfel" trekt. Rosa Jansen, de voorzitter van de vakvereniging, vindt dat dergelijke uitspraken "een Kamerlid niet passen." En dat is niet alles. Ze noemt het zelfs "gevaarlijk" dat Wilders nu al verklaart dat het proces een schijnproces is en dat het absoluut niet eerlijk zal verlopen.
Jansen gaat verder:

"In een democratische rechtstaat heb je niet alleen politici, maar ook de uitvoerende en rechtelijke macht. Je hebt elkaar nodig om balans te bewaren tussen de verschillende machten. Ontstaat er disbalans, dan ontstaat chaos. Juist leden van de drie staatsmachten moeten daarvan doordrongen zijn."

Volgens de voorzitter opent Wilders de aanval nu alleen maar om opportunistische redenen. Hij hoopt, volgens haar, "zo de opinie te kunnen beïnvloeden." Dat is echter een nutteloze exercitie: "[D]e rechtspraak baseert zich gelukkig louter op feiten, wetten en regelgeving."
Het gebeurt niet vaak in Nederland dat leden van de wetgevende macht (het parlement) leden van een andere macht (de rechtsprekende macht) in twijfel trekken. Toch is dat precies wat Wilders nu doet.
Het is daarom niet onlogisch om te vermoeden dat hij inderdaad hoopt dat zijn uitspraken voor druk zorgen op de rechters en aanklagers in zijn zaak, waarmee hij natuurlijk op een - voor hem - goede afloop hoopt. Het is nog maar de vraag of dat een verstandige strategie was. Deze druk kan er namelijk ook voor zorgen dat de rechters de kont tegen de krib gooien en harder, in plaats van zachter worden. Als dat gebeurt heeft Wilders een groot probleem - al helemaal omdat veel experts ervan uitgaan dat het OM wel degelijk een goede zaak tegen hem heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten