Ook de Duitse minister van Financiën is niet onder de indruk.
Hoewel de IMF, de ECB en de Europese Commissie vandaag lieten weten voldoende vertrouwen te hebben in de Griekse plannen om toch weer te gaan onderhandelen over een nieuw noodhulppakket denken de leiders van Nederland en Duitsland daar net een beetje anders over.
Voorafgaand aan de vergadering van ministers van Financiën, die vanmiddag begon, liet onze eigen Jeroen Dijsselbloem weten dat het een lastig verhaal zou worden.
De bijeenkomst van de Eurogroep vanmiddag over de nieuwe voorstellen van Griekenland wordt 'ingewikkeld', zei voorzitter Dijsselbloem bij aankomst in Brussel. Er liggen volgens hem nog veel lastige vraagstukken. "Ik denk dat we een moeilijke vergadering tegemoet gaan."
Volgens Dijsselbloem is de situatie in Griekenland onlangs verslechterd. Daarom zouden de Grieken nog meer moeten hervormen dan gedacht. Daarbij is het eerst en vooral de vraag of de Griekse regering dat wel wíl. Natuurlijk kan premier Tsipras zeggen dat hij daar open voor staat, maar Nederland en Duitsland vragen zich af of hij werkelijk van plan is de daad bij het woord te voegen.
Staatssecretaris Wiebes zegt daarover:
"Ik weet niet of de Griekse regering dit wel echt wil. Tijdens het referendum zijn deze hervormingen op hun eigen advies weggestemd. Het vertrouwen heeft een deuk opgelopen bij mij en mijn collega's.
"De onderhandelingen zullen pas beginnen als aan alle voorwaarden is voldaan. Het draait om meer dan alleen het aannemen van wetten."
Ook de Duitse minister van Financiën is pessimistisch. Vlak voor de vergadering beaamde hij de woorden van Dijsselbloem en Wiebes. Daarbij zei hij ook dat het kwijtschelden van de Griekse schulden geen optie is omdat de Europese verdragen dat niet toestaan. Als het aan zijn land ligt moeten de Grieken dus a) flink hervormen en b) hun torenhoge schulden gewoon terugbetalen.