De Britse premier David Cameron eist dat islamitische extremisten in Nigeria zo'n tweehonderd ontvoerde schoolmeisjes vrijlaten. Wat als ze niet op die oproep ingaan?
Cameron hield zondagmiddag bij de Britse versie van Buitenhof samen met CNN-verslaggever Christiane Amanpour een boord omhoog met de Twitter-hashtag die wordt gebruikt om de vrijlating van de meisjes te eisen. De Amerikaanse first lady, Michelle Obama, deed eerder hetzelfde (zie foto onder deze column).
276 Nigeriaanse meisjes die bezig waren met hun examens werden vorige maand door leden van de islamitische terreurgroep Boko Haram ontvoerd. Enkele tientallen van hen wisten te ontkomen. Zo'n tweehonderd meisjes zijn nog steeds vermist.
Een
video die door het Franse persbureau AFP werd bemachtigd zou ongeveer honderd van de meisjes tonen. De leider van
Boko Haram eist daarin de vrijlating van alle leden van zijn terreurbeweging, in ruil voor de vrijlating van de meisjes. De Nigeriaanse regering wijst die eis van de hand. Met terroristen wordt immers niet onderhandeld.
Wat als er inderdaad geen gevangenen worden uitgeruild? Wat gaan Cameron en de man van Michelle Obama dan doen? Zij hebben Boko Haram mooi gratis reclame gegeven (zullen andere terreurgroepen daar overigens lering uit trekken?) en kunnen zich als twee van de machtigste mensen op Aarde toch niet in hun hemd laten staan door een stel barbaren uit de Sahel?
De gouverneur van de Nigeriaanse provincie Borno beweerde maandag te weten waar de meisjes worden vastgehouden en zou die informatie hebben doorgespeeld naar het Nigeriaanse leger. Voor de Amerikanen en de Britten kan het niet al te veel moeite kosten om die informatie te verifiëren. Stuur een drone over het gebied. Of vraag het de Fransen. Die hebben namelijk onbemande spionagetoestellen in het naburige Niger gestationeerd.
Zodra de meisjes zijn gevonden, zouden een aantal helikopters met speciale eenheden het gebied kunnen worden ingestuurd om de meisje te redden, of, als dat teveel risico met zich meedraagt, bombardeer een aantal bekende kampen van Boko Haram om druk op de groep te zetten. Maar doe meer dan een boord ophouden en terroristen te vragen alsjeblieft een beetje vredelievend te zijn.
Of doe niets. De kwestie is immers niet van vitaal belang voor het Westen. De veiligheid van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komt niet in het geding wanneer een Nigeriaanse terreurgroep honderden meisjes ontvoerd. Wanneer die landen er echter een punt van maken, dan moeten ze ook daad bij het woord voegen en actie ondernemen als hun eisen niet worden ingewilligd.