Week 28. De week waarin de Tweede Kamer met reces is gegaan en minister-president Rutte -met cowboyhoed- vette handelscontracten voor Nederland probeert binnen te slepen in Amerika, vooruitlopend op dat "uitgeklede" pro forma vrijhandelsverdrag tussen EU en VS, waar de Vlaamse commissaris De Gucht mee bezig is. Maar Brussel slaapt nooit. De Europese Commissie gaat stoïcijns door met de voorbereidingen van de grootste financiële burgerdiefstal ooit: de vorming van een Banken Unie waarbij spaarders voortaan vogelvrij zijn. Wat gebeurde er nog meer afgelopen week? Ik heb de volgende selectie voor u gemaakt.
Eerst de zaterdag. Bondskanselier Merkel reageerde voor het eerst publiekelijk op de afluisterpraktijken door de VS. Ze wil duidelijk niet de onderhandelingen inzake het vrijhandelsverdrag teveel verstoren en sprak slechts dat 'de Koude Oorlog voorbij was' en dat 'vrienden elkaar niet moeten afluisteren'. En daarmee was voor Duitsland de kous af. Ze zal ongetwijfeld even met Hollande hebben gebeld, want die bevestigde hetzelfde een dag later. Frankrijk krijgt er ook genoeg voor terug, gelet op de vrije hand die het land heeft gekregen van de ECB om zelf geld bij te drukken (SEPA).
De zondag dan. Toen presenteerde de Portugese premier Coelho een nieuw
akkoord. Zijn minister van buitenlandse zaken wilde er mee kappen, evenals zijn minister van Financiën al eerder had gedaan, vanwege het strenge bezuinigingsprogramma, dat het landje opgelegd had gekregen van de troika. Maar Portas is ook de leider van de grootste coalitiepartij en diens vertrek zou tot de val van de regering hebben geleid. Portas werd beloond met het vice-premierschap: crisis bezworen! Niemand van het Nederlandse journalistieke gilde die opmerkt, dat wat in Portugal gebeurt in feite een onrechtmatige en dictatoriale daad van Brussel is. Immers, het Portugese gerechtshof had een aantal opgelegde hervormingen in strijd verklaard met de Portugese grondwet. Wat doet Brussel? Dreigen met het intrekken van financiële steun. Gevolg: grondwet genegeerd. Hoe noemt men dit?
De nieuwe werkweek opende met het weinig verrassende bericht dat Griekenland
toch weer geld krijgt van de troika, ook al voldoet het landje in de verste verte niet aan de
voorwaarden en houdt het zich niet aan de afspraken. Eén grote blanco belastingbetalers cheque voor de Grieken. Alles om een failliet politiek project te redden. Volkomen mesjogge.
Dinsdag verwelkomde Brussel de nieuwe aanstaande bail out kandidaat
Letland:
welcome to the Debt Union! En dat, terwijl diezelfde dag het
IMF waarschuwde dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie nóg somberder zijn, dan eerder gedacht. Het IMF heeft zich dan ook niet voor niets teruggetrokken uit de eurozone. Het heeft immers geen zin om aan een politiek dood paard te blijven trekken. De van de EU ontvangen 200 miljard zijn op, hoogste tijd dus voor het IMF om uit die bodemloze en kansloze put te vertrekken. Noteert u wel even, beste lezer, dat het IMF zelf geen cent heeft bijgedragen aan het oplossen van de eurocrisis? Dat hebben 'wij' dus zelf gedaan.
De midweek staat altijd borg voor veel nieuwe berichten, die meestal slecht zijn. Ook nu weer. Hilarisch was natuurlijk de bewering dat Spanje geen 'nieuw' geld nodig heeft om haar failliete bankensector te herkapitaliseren. Ik schreef
gisteren al uitgebreid over dit politieke geneuzel. Tot 22 september geen slecht euro-nieuws is de opdracht uit Berlijn. Daarom krijgen de Grieken geld, krijgt Portugal
uitstel van de troika en luidt de boodschap dat de Spaanse armada op koers ligt. Gelooft u het? Ik niet in elk geval.
Intussen gaat de EC gewoon door met de voorbereidingen voor de permanente overdracht van goed naar kwaad geld. Eurocommissaris Barnier van de Interne Markt presenteerde
diens plan voor een 'afwikkelmechanisme' voor rotte banken. En surprise, surprise, de beslissingsbevoegdheid erover komt volgens zijn voorstel te liggen bij..., de Europese Commissie! Gelukkig blijven er in Duitsland nog een paar wakker en liet Merkel weten dat er toch eerst een paar juridische knopen zullen moeten worden doorgehakt voordat haar handteking onder dat dictaat komt te staan. Dat is een hele andere houding dan '
tekenen bij het kruisje', waar sommige Nederlandse politici nog weleens last van hebben.
Grappig bericht gisteren, donderdag, vond ik dat aartsleugenaar Jüncker in eigen land was gevallen over zijn eigen geheime dienst. Die zou onder andere hemzelf uitgebreid hebben afgeluisterd. Je vraagt je wel af, in opdracht van wie, maar dat geheel terzijde natuurlijk.
Opvallend vandaag was het
interview dat de Duitse minister van Financiën, Wolfgang -das Schlimmste ist Vorbei- Schäuble gaf aan het blad Bild. Daarin zei hij onder meer, ik citeer:
"Ich garantiere, dass ich alles tun werde, dass das Programm (het Griekse bail out programma, TP) erfolgreich sein wird. Erste Erfolge sind ja auch schon sichtbar. Griechenland hat wichtige Reformen auf den Weg gebracht. Das Land wird wieder wettbewerbsfähiger und saniert seinen Haushalt."
Je moet maar durven.
Tot de volgende Keek!
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op twitter