Afgelopen week stond in het teken van het overlijden van de 'Iron Lady' en natuurlijk de uitspraken van Bolkestein dat de noordelijke landen als de donder een parallelle munt moeten inzetten naast de euro, dat Frankrijk failliet is en dat de Tweede SlaapKamer zich moet realiseren dat zij zichzelf overbodig maakt indien zij akkoord gaat met het ongrondwettelijke voornemen van Brussel om het nationale budgetrecht uit te hollen. Maar er gebeurde natuurlijk nog veel meer afgelopen week. Hier mijn selectie van week 15.
Opvallend bericht op de zaterdag was de waarschuwing van de gemeente Rotterdam, dat de Roemenen en Bulgaren niet moeten denken dat ze met open armen ontvangen zullen worden in de havenstad als per 1 januari de grenzen wegvallen. Kennelijk onder het motto 'een gewaarschuwd mens telt voor twee', denkt Aboutaleb dat tegen te kunnen houden. Ik denk, dat die Roemenen en Bulgaren die Nederlandse zegswijze niet kennen, maar dat geheel terzijde. Maar toont deze waarschuwing vooraf niet het totale falen van het Schengen beleid aan? Denkt u daar maar eens even over na.
Dan de zondag. Voor insiders volkomen verwacht verlaagde Frankrijk haar groeiprognoses voor 2013 van 0,8 procent groei naar een schamele 0,1 procent. Maar dat gaan ze ook bij lange na niet halen voorspel ik u, de groei dit jaar zal negatief zijn, ook volkomen voorspelbaar, maar we weten intussen hoe de Brusselse berichtgeving reilt en zeilt: alles in hapklare brokjes voorschotelen, niet alles in één keer, want dan stikt de patiënt (de burger). Dus, beste mensen, als u de volgende keer hoort dat de groei 1 procent is of dat er maar 10 miljard aan 'noodsteun' nodig is, dan kunt u er vergif op innemen dat die groei nul is of er een dubbel bedrag aan geld nodig is. Maar dat valt niet te verkopen en dus doet Brussel het brokje voor brokje. Heel slim!
Maandag stond natuurlijk in het teken van de ongrondwettelijk verklaring door het Portugese Constitutionele Hof, afgelopen vrijdag, van een aantal van de voorgenomen bezuinigingen van de regering Coelho. Portugal moet van de troika extra bezuinigen, maar de bevolking is al arm gestolen en de protesten zijn massaal, al horen we daar niks over in Nederlandse media. Vrijdag komt de eurogroep bijeen en dan zal Portugal vast wel meer tijd krijgen, enzovoorts, we weten hoe het werkt, zie zondag.
Dan de dinsdag. Een interessante dag. De ECB publiceerde een rapport, waaruit bleek dat de net uitgekochte Cyprioten, op de Luxemburgers na, de rijkste burgers van de eurozone zijn. Misschien had Jeroen al inzage in het rapport, toen hij de rijke Cyprioten liet meebetalen aan de bail out?
De midweek stond natuurlijk in het teken van het lang verwachte oordeel van de Europese Commissie over de toestand van de Nederlandse economie. Haar conclusie, dat de die in onbalans is, was weinig opzienbarend. Evenmin haar lovende woorden over de voorgenomen aanpak van de beperking van de hypotheekrente aftrek. U ziet, wij betalen, zij bepalen. Wen er maar alvast aan, want dat wordt nog erger en erger. Gek genoeg besteedden de Nederlandse media nauwelijks aandacht aan dit rapport. Waarom eigenlijk niet?
Op donderdag gebeurde er van alles, maar dit nieuws werd overschaduwd door het 'sociale akkoord' tussen regering en sociale partners, waarbij de VVD zich de bijwagen van de Partij van de Arbeid betoonde. Maar Brussel zat niet stil: Cyprus heeft 6 miljard méér nodig, niet 17 maar 23 miljard, een stijging van ruim 35 procent, nog geen week na de bail out, al haassten Dijsselbloem en Rehn zich door te zeggen dat dit voorzien werd en dat er appels met peren werden vergeleken. Tja, wat krom is, is niet recht.
Vooruitlopend op de Eurogroep vergadering liet minister Dijsselbloem donderdagavond weten dat Portugal en Ierland mogelijk meer tijd zullen krijgen om hun schulden terug te betalen. Hoe onverwacht, zie zondag. En Rutte maakte bekend dat hij maandag met Draghi om de tafel gaat zitten om de voortgang van de Banken Unie te bespreken. Daarom had Rutte ook haast om dat a-sociale akkoord te tekenen, want hij wil kennelijk niets liever dan dat ons land zich opknoopt in de Europese schuldenberg. Dat komt ervan als je een historicus over de economie laat gaan. Maar degenen die op de VVD hebben gestemd moeten nu niet zeuren, want ze hebben, net als hun voorman, met hun volle verstand het kruisje gezet. Goed voorbeeld doet goed volgen toch?
Maar er was nog meer slecht nieuws op donderdag. Naast Portugal heeft ook Slovenië binnenkort een bail out nodig. In een rapport van Open Europe wordt haarfijn uit de doeken gedaan dat de Sloveense banken zwaar ondergekapitaliseerd zijn. Natuurlijk had niemand dat zien aankomen, maar als we straks dat Banken Toezicht hebben zal alles beter gaan, *kuch*.
Op vrijdag werd bekend dat de ECB vorige maand maar liefst voor 260 miljard aan rot Spaans papier had uitstaan. Meer dan de helft van de hele Nederlandse staatsschuld! Zou Rutte maandag aan Draghi durven vragen hoe de ECB denkt deze leningen ooit terugbetaald te krijgen? Vreemd is wel, dat er in maart klaarblijkelijk 12 miljard daarvan is afgelost aan de ECB, terwijl diezelfde ECB in het kader van diens OMT al ruim 40 miljard aan rot Spaans fruit op zijn kar geladen heeft. Wie het nog snapt, mag het zeggen, temeer daar er van die 44 miljard aan nominaal opgekocht schuldpapier al 6 miljoen euro is afgeboekt. Gaat lekker zo in Frankfurt!
Ook werd vrijdag bekend dat, geheel volgens verwachting, Portugal en Ierland inderdaad 7 jaar langer de tijd krijgen om hun leningen terug te betalen. Want zo werkt het: stapje-voor-stapje en niet alles inééns. Zie ook Cyprus, dat naarstig bedelt om meer Europese steun. Als het niet zo ongelofelijk krom was, zou je er de slappe lach van krijgen.
Maar het bontst maakte de Commissie het vrijdag, door te stellen dat zij gaat onderzoeken of de democratisch aangenomen grondwetswijziging in Hongarije wel strookt met het EU-recht. Parbleu! Gaat Brussel nu soevereine staten voortaan vertellen hoe hun grondwet eruit moet zien?
Het moet echt niet gekker worden!