De afbraak van onze samenleving komt niet meer alleen vanuit linkse en Midden-Oosterse hoek. Nee, ook de mensen die we vertrouwen met onze oude dag helpen nu een handje mee.
Pensioenfondsen spelen binnen de Nederlandse economie een enorme rol. Vergeleken met andere landen zijn onze fondsen voor de oude dag stevig gevuld. Dat lijkt goed nieuws voor onze (toekomstige) ouderen, maar betekent wel dat de beheerders van die fondsen een enorm verantwoordelijkheid met zich meedragen. Geld moet rollen, dus kunnen ook die fondsen niet anders dan het geld van hun klanten te investeren om alles op peil te houden. Gebeurt dat allemaal zonder al te veel risicovolle beleggingen, dan is ons appeltje voor de dorst op latere leeftijd gegarandeerd. Of toch niet?
Want geld hebben als je wat ouder bent is natuurlijk leuk, maar je hebt er weinig aan als je het niet kunt uitgeven zoals je wilt. Dat is echter een steeds waarschijnlijker wordende toekomst, met het alsmaar verder oprukkende
salafisme in het Westen, waaronder helaas ook - en misschien wel juist - in ons Nederland. Het moge duidelijk zijn dat dit een gevaarlijke ideologie is die allesbehalve te rijmen valt met onze normen en waarden die - in tegenstelling tot het islamistische gedachtengoed - geënt zijn op vrijheid en innovatie.
Als het aan APG ligt is dat echter
snel voorbij. Dit bedrijf beheert zelf geen pensioenfondsen, maar is de grootste belegger van het geld van andere fondsen op een zogenaamd verantwoordelijke manier. En laten we de grootte van hun geldpot vooral niet onderschatten: alleen hun grootste klant, ABP, is al goed voor 372 miljard euro. Het is dan heel erg cru als zo'n grote speler besluit om bakken geld te investeren in staatsobligaties van Saoedi-Arabië. Als de ISIS-beulen de smokkelbaronnen van het salafisme zijn, dan zijn de Saoedi's absoluut de grootste 'legale' exporteurs van dit gevaar, zoals kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA Jacques Monash uitstekend verwoordde:
https://www.facebook.com/jacques.monasch.9/posts/10154107331433111
Hij slaat de spijker zowaar op zijn kop bij het benoemen van dit ernstige probleem. Het is alleen jammer dat hij wederom met een klassieke PvdA-oplossing komt: nog meer wetgeving! Daar is natuurlijk niemand bij gebaat. Nee, het is veel belangrijker dat deze beheerder van onze oude dag de nodige negatieve publiciteit krijgt om zelf tot inkeer te komen. Doen ze dat niet, dan is het aan hun klanten om een keuze te maken: willen we dat Nederlanders ook in de toekomst hun derde leeftijd nog kunnen invullen zoals zij willen? Als het aan Monasch ligt wel, maar dan wél op een manier die binnen zijn kadertje past. Maar daarmee toont hij eigenlijk al aan prima geschikt te zijn voor de baan die hij ambieert.