Ripple wordt gezien als een cryptovaluta. De makkelijkste manier om cryptovaluta te omschrijven, is door te zeggen dat het digitaal geld is. De meest bekende crytovaluta is de Bitcoin, echter is Ripple heel veel meer dan alleen een cryptovaluta zoals de Bitcoin dat is.
Ripple kan beter worden omschreven als een betalingssysteem welke te vergelijken is met de Blockchain. Ripple is een zogenaamd open-end platform. Je kunt hier alles van waarde uitwisselen. Het platform is dan ook voor iedereen toegankelijk en iedereen heeft hier gelijke rechten. Het Ripple betalingsprotocol heeft dezelfde werking als een betalingssysteem, betaalnetwerk en valuta-uitwisseling. Het betalingsnetwerk van Ripple wordt RippleNet genoemd. Daarnaast is Ripple dus ook cryptogeld en dit wordt uitgedrukt in Ripple XRP.
Alles draait om snelheid
Het betalingsnetwerk van Ripple is opvallend snel. Hier dankt de Ripple cryptomunt voornamelijk haar waarde aan. Het is dan wel dat de Bitcoin een hogere populariteit geniet, maar de Bitcoin bestaat dan ook al langer. In 2012 werd de Ripple op de markt gebracht. Inmiddels mag de Ripple zich de op drie na grootste cryptomunt noemen en is het bezig met een ware inhaalslag. Door het betaalnetwerk van Ripple, vormt Ripple ook een connectie met diverse financiële instellingen. Transacties worden binnen enkele seconden afgerond. Hier heeft de Ripple al een voorsprong op de Bitcoin gekregen omdat een transactie met de Bitcoin al snel een minuut of tien duurt. De gedecentraliseerde XRP Ledger is waar de transacties worden geregistreerd.
Een database
Ripple kan verder ook nog gezien worden als een database waar een valuta exchange is ingebouwd. Hierdoor is Ripple altijd opzoek naar de beste manieren om bijvoorbeeld van je euro een dollar te maken of je dollar om te wisselen naar de Bitcoin. Is dan ook een zogenaamd padvinder algoritme. Door de intelligentie van dit systeem wordt er in het wereldwijde orderboek gezocht naar alle orders. Bij alle orders kunnen handelaren een bied- of vraagprijs vermelden en Ripple zoekt hier de de beste prijs van dat moment in de markt voor je uit.
De verstandhouding met Ripple
De verstandhouding tussen de Bitcoin en de financiële instellingen is minder goed dan wanneer je kijkt naar de verstandhouding tussen de instellingen en Ripple. Bitcoin zou volgens de grootbanken een bedreiging vormen voor hun rol en hegemonie op financiële markten. Wat is Ripple dan voor banken en andere financiële instellingen? In tegenstelling tot de Bitcoin wordt Ripple met open armen ontvangen. Net als voor alle andere gebruiker, is Ripple ook voor deze instellingen een open end platform voor wereldwijde uitwisseling van alles van waarde. De snelheid van de transacties is een van de zaken waardoor Ripple nog altijd in populariteit stijgt. Dat grootbanken en financiële instellingen enthousiast zijn over Ripple blijkt uit het feit dat er al mee gewerkt wordt en er in geïnvesteerd wordt. Zonder hun rol en controle te verliezen, kunnen banken belangrijke kostenverlagingen in het internationale betalingsverkeer hiermee bewerkstelligen.
De Ripple valuta
Zoals eerder vermeld, is Ripple niet alleen een betalingssysteem, maar ook een valuta. In tegenstelling tot de Bitcoin, ligt bij Ripple niet de focus op het creëren van een globaal betalingsmiddel. Ripple wil de focus laten liggen op de werking van een betalingsnetwerk. Voor de Ripple valuta wordt ~0,00001 XRP als transactiekosten gerekend. Wel is het zo dat deze transactiekosten direct worden vernietigd. Niemand zal ze ontvangen. De transactiekosten worden gebruikt om flooding, enorm veel orders tegelijkertijd opgeven, te voorkomen. Het andere voordeel wat Ripple ten opzichte van Bitcoin heeft, is de de stroom XRP wordt gecontroleerd. Het maximale aantal XRP is vastgesteld op 100 miljard. Er is al duidelijk gemaakt dat het daar ook bij zal blijven. Het feit dat deze rem op de maximum aantallen is gezet, maakt de Ripple enorm interessant. Aangezien het een markt van vraag en aanbod is, zal de vraag de prijs bepalen. Immers de aantallen XRP blijft ongewijzigd, de vraag neemt toe met een stijging in waarde als gevolg.
Ripple kopen en verkopen
Wil je XRP kopen of verkopen, dan heb je een zogeheten wallet nodig. Een wallet kan worden omschreven als een digitale portemonnee. Een digitale sleutel beschermt je wallet maar met een hardware portemonnee, biedt je je opgeslagen XRP de beste bescherming. XRP kun je op verschillende plaatsen en manieren kopen, namelijk via een handelsfonds, kopen via een ruilbeurs (zeker voor de kopers zonder Bitcoins zeer geschikt), Bitcoins ruilen voor XRP en Ripple kopen als CFD, Contracts For Difference. "Neem je XRP wel mee" naar je wallet en laat ze niet liggen op de plaats waar je ze hebt gekocht/geruild, want daar heb je geen controle over je privésleutel. Heb je eenmaal XRP in je wallet, dan kun je deze indien gewenst via peer-to-peer transacties verkopen, wat niets anders wil zeggen dat je rechtstreeks aan de koper verkoopt, zonder tussenkomst van een tussenpersoon.