Je zou bijna medelijden krijgen met de jongen.
Het is een trieste dag in Den Haag. De voorbereidingen voor het ter aarde bestellen van de Referendumwet worden daar vandaag getroffen, in de vorm van een debat over de afschaffing. Dat is natuurlijk geheel voor de bühne: Rutte III is er allang uit dat het geen boodschap heeft aan de stem van het volk, en zal de wet met haar parlementaire meerderheid uit haar lijden verlossen. Niet zo gek dus dat er vandaag maar een handvol Kamerleden kwam opdagen voor het debat, dat van puur symbolische waarde is.
Die afschaffing houden we niet tegen, en dat weet ook de Kamer. De meeste parlementariërs kwamen dan vandaag ook niet zozeer om toch nog een poging te wagen, maar vooral om D66 eens even flink de waarheid te vertellen. Want weet u het nog? Dit was juist de partij die altijd zó fel vóór het referendum was. Kijk maar naar deze oproep van D66-oprichter Hans van Mierlo in betere tijden:
D66 stond erom bekend: het referendum. Menig spotje, zoals deze met lijsttrekker Hans van Mierlo uit 1989, ging erover. En juist nu D66 in de coalitie zit, wil het kabinet het raadgevend referendum weer afschaffen.
Lees meer: https://t.co/8HpNAYHPOF pic.twitter.com/qEe9wOs91M— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) 15 februari 2018
Het is zuur: juist nu de zogenaamde 'democraten' aan de macht zijn, gebruiken ze die om het referendum de nek om te draaien. Dat is simpelweg niet te verdedigen zonder de waarheid te spreken: dat het enige referendum tot nu toe - over Oekraïne - gewoon niet opleverde wat D66 wilde (een 'ja' dus). Maar nee: in plaats daarvan stuurden ze vandaag Rob Jetten, een first term Kamerlid met nog geen jaar aan parlementaire ervaring om de rotzooi over zich heen te krijgen en, wanneer mogelijk, op te ruimen. Alexander Pechtold of andere partijprominenten waren uiteraard in geen velden of wegen te bekennen: ze kijken wel uit. Jetten mag D66 verdedigen, wat gewoon een onmogelijke taak is. Het is gewoon sneu, zoals mijn collega Tim Engelbart ook zegt:
Arme @RobJetten. Pas net Kamerlid, maar moet nu al in de meest onnavolgbare kronkels kronkelen omdat zijn partij gaat regeren en daarin z'n grondbeginselen verloochent. — Tim Engelbart (@TimEngelbart) 15 februari 2018
En terecht. Werkelijk iedereen keert zich vandaag tegen deze partij in het bijzonder. Zelfs oud-D66-ster Boris van der Ham valt zijn oude partij keihard aan:
Helaas kiest @RobJetten D66 dezelfde redenering als CDA, VVD en CU. Alsof je na 1 referendum kan concluderen dat het helemaal afgeschaft moet worden. Pas het aan, schaf het niet af. Of kom met iets beters. Maar ook dat ligt er nu niet.
— Boris van der Ham (@Borisham) 15 februari 2018
De redenering die Jetten op een blaadje mee heeft gekregen om telkens stellig te herhalen is dan ook onnavolgbaar. Volgens hem was het raadgevend referendum slechts bedoeld als opstapje naar het bindend referendum. Maar dat is nu geen politiek draagvlak voor - oké, prima. Helaas is de conclusie niet prima: het raadgevend referendum moet ook sterven. Want beter geen referendum dan een raadgevend, ofzo. Je moet er maar op komen.
Het is te hopen dat het debat snel ten einde komt, want dit is persoonlijk voor Jetten gewoon een sneue vertoning. Als ik hem was zou ik een stevig woordje gaan spreken met de partijleiding die niet mans genoeg was om zelf te komen opdagen, en hem dan maar als boksbal in de Kamer plaatste. Want dit is ronduit zielig.