Joshua Livestro en Annabel Nanninga leggen uit waarom ze voor deze naam hebben gekozen.
Op De Dagelijkse Standaard en elders vragen vrij veel reageerders zich af waarom de nieuwe website - heeft u al een abonnement? Meteen doen! - 'Jalta' heet. Was dat niet de conferentie tussen de leiders van Amerika, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie die een pact met elkaar sloten waardoor de helft van de wereld in duisternis werd gehuld? Waarom vernoem je een nieuwe website die zich hard maakt voor de westerse waarden daarnaar?
Een goede vraag. Gelukkig geven hoofdredacteur Joshua Livestro en adjunct-cheffin Annabel Nanninga vandaag antwoord (in de Volkskrant). Zij leggen uit dat ze die naam juist hebben gekozen omdat zij de fouten van Franklin D. Roosevelt niet willen herhalen.
Het is een fout die wij niet willen herhalen. Wij willen funderen en verdedigen wat we onder geen beding mogen weggeven: onze vrijheden en onze idealen. Het besef dat de periode van het Einde van de Geschiedenis voorbij is, leeft breder. In zijn recente Schoo-lezing merkte minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bijvoorbeeld op dat 'wie naar de wereld van vandaag kijkt moeilijk om de vaststelling heen kan dat de werkelijkheid dichter bij Huntington dan bij Fukuyama is uitgekomen'. Van een letterlijke botsing der beschavingen zoals Huntington die voorzag, is vooralsnog geen sprake, daarvoor is het Westen militair nog altijd te machtig.
Maar van het door Fukuyama gedroomde wereldwijde eenrichtingsverkeer richting liberale democratie is evenmin sprake. De grenzen van de EU lijken de grenzen van het liberaal-democratische ideaal te worden. Als er al druk wordt uitgeoefend op die grenzen dan is het van buitenaf, vanuit de periferie richting Europa.
Vervolgens leggen ze uit wat hun visie op het huidige conflict is. Daarbij concluderen ze dat het oude ideologische conflict tussen kapitalisme en communisme weliswaar verklaard kon worden als "een strijd om de hoogste levensstandaarden," maar dat niet geldt voor de huidige conflicten.
Kijk voor de grap maar eens naar Rusland: dat land is vele malen rijker dan het was onder Stalin. En wat te zeggen over Turkije, het economische wonderkind van het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied, en over ISIS dat heel goed kan leven van olie-inkomsten?
De conclusie is dan ook dat dit niet om welvaart gaat, maar om waarden. De vijanden van het westen verwerpen onze liberaal-democratische ideeën en stellen er fundamentalisme dan wel een dictatuur tegenover. Het is aan het westen om nu gezamenlijk een vuist te maken en de strijd voor onze waarden aan te gaan... en te winnen. Om dat doel te bereiken moet we ons allereerst richten op de ideeënstrijd - en dat is precies waar Jalta van pas komt.