Het is een groot misverstand dat geld niet gelukkig maakt.
Hoe vaak ik in mijn leven wel niet heb gehoord dat het beter is om gezond te zijn dan veel geld te bezitten. En dat geld niet gelukkig maakt. Dat eerste is ongetwijfeld waar. Wat heb je aan veel geld als je doodgaat? Het tweede is niet waar. Geld maakt wél gelukkig.
Ik zag vanochend onderstaand filmpje van de Universiteit van Nederland, een organisatie die collegereeks opneemt en gratis online zet. Dit keer gaat het over, jawel, geld en geluk en hoe dat precies met elkaar samenhangt. Organisatiepsycholoog dr. Kilian Wawoe (VU Amsterdam) legt helder uit waarom de mythe dat geld niet gelukkig maakt gewoon niet klopt.
Ik zou zeggen, kijk zelf maar even:
Iedereen kent de piramide van Maslow wel: er moet eerst aan de basisbehoeften worden voldaan voordat de mens op zoek gaat naar andere behoeften. De allereerste behoefte is eten en drinken. Zodra je dat hebt, kun je denken aan andere dingen zoals veiligheid of zelfontplooiing. Eten en drinken zijn gewoon te koop, net als een dak boven het hoofd. Met geld dus.
In die zin maakt geld gelukkig, want met geld kun je alles kopen dat je nodig hebt om jezelf, je partner en je gezin te onderhouden. Als je dat niet kan, voel je je ongelukkig, want het leven is dan enorm stressvol. Alles draait dan om die eerste basisbehoeften. Uit onderzoek blijkt, aldus Wawoe, dat pas rond een (bruto) inkomen van 65.000 euro per jaar mensen niet nóg gelukkiger kunnen worden van geld.
Lees verder op pagina twee.
Met zo'n heel aardig inkomen (twee keer modaal) kun je alles kopen en doen wat je hartje begeert. Je kunt een huis kopen, in een mooie auto rondrijden en lekker op vakantie gaan naar een warm en exotisch land. Meer heb je niet nodig, in ieder geval niet om jezelf gelukkiger te voelen. Of je nou 65.000 euro of 1 miljoen euro verdient, het maakt wat dat betreft niet veel uit, blijkt uit onderzoek.
Wawoe ziet wel een probleem, en die zie ik ook. De bazen van bedrijven verdienen zoveel geld dat ze zijn vergeten hoe het is voor de mensen helemaal onderaan het bedrijf. Die mensen zouden heel gelukkig worden van een kleine salarisverhoging, omdat zij nog lang niet 65.000 euro per jaar verdienen.
Nu zeg ik niet dat iedereen een salaris van 65.000 euro moet krijgen - dat is slecht voor de economie en de inflatie - maar het zou over het algemeen goed zijn als bazen beseffen dat hun werknemers héél gelukkig kunnen worden van een loonsverhoging, hoe minimaal ook. Een salarisverhoging van enkele procenten is voor een 'slechtbetaalde' werknemer erg veel. Het kan net het verschil maken.
Want ja, geld maakt gelukkig, in tegenstelling tot wat men graag wil geloven. En wie wil er nou geen gelukkige werknemers?