1. Home
  2. Waar bemoeit de Raad van Europa zich eigenlijk mee?

Waar bemoeit de Raad van Europa zich eigenlijk mee?

Geen categorie20 jul 2011, 19:00
De Raad van Europa is niet te spreken over het Boerka-verbod dat Frankrijk en België kennen en ook in Nederland dichtbij is. De full-time hobbyclub vindt dat het de vrouwen niet beschermt.
In een interview met het pro-Europese EurActiv, laat Thomas Hammarberg, in de raad belast met mensenrechten-aangelegenheden, weten dat hij de verboden sterk afkeurt. Volgens de Zweedse diplomaat is er "heel weinig" dat aantoont dat moslimvrouwen vrijer worden door de wetten. Daarnaast is het een klein probleem omdat er maar weinig vrouwen zijn die een boerka dragen. Hammarberg ziet het als een "trieste overgave aan de vooroordelen van xenofoben".
Een klein probleem dus, en daarom zou een verbod (ik parafraseer) buitenproportioneel zijn. Goed, daar gaat de diplomaat gigantisch de mist in. In Nederland lopen er naar schatting nog 200 boerka's rond, ik zou de laatste zijn om zoiets een sprinkhanenplaag te noemen. Ook op het gebied van criminaliteit gaat het hier inderdaad geen groot probleem, want Boerka's zijn tot op heden niet oververtegenwoordigd in de misdaadcijfers.
Dat kan allemaal prima wezen, maar hier gaat het niet om directe problemen. Vrouwen die, mogelijk tegen hun wil, aan de samenleving deelnemen in een kostuum dat interactie volstrekt onmogelijk maakt, staan in schril contrast met de manier waarop heel veel mensen tegen een samenleving aankijken.
Het is verboden om autoruiten al te zeer te verblinden omdat andere bestuurders hierdoor niet kunnen zien wat er gebeurt. We vinden het abnormaal om met integraalhelm of gehesen in een pinopak door een winkelcentrum te banjeren. Maar een net zo verhullende bivakjurk, waarbij er zelfs waarschijnlijk in veel gevallen sprake is van onvrijwilligheid, is volgens onze Zweedse vriend geen enkel probleem. Sterker nog: hier iets van vinden is een "xenofoob vooroordeel".
Wel, meneer Hammarberg, alles leuk en aardig. Maar u gaat ver uw boekje te buiten als u de mensen die redenerend vanuit het recht op vrijheid van onschuldige islamitische dames (geen "tuig", zoals een zekere PVV-proleet ze placht te noemen) de boerka willen verbieden, voor xenofoob uitmaakt.
Misschien is hier wel weer bewezen wat we eigenlijk al wel wisten: je wordt alleen voetbalanalist als je van voetbal houdt, je wordt alleen klimaatwetenschapper wanneer je GroenLinks stemt en je wordt alleen Commissaris voor de Mensenrechten als je een fetisj voor exotisch barbarisme hebt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten