Een beter resultaat had niet gekund.
Eerder vandaag is de agent die Rishi Chandrikasing vorig jaar doodschoot vrijgesproken. De agent in kwestie probeerde volgens de rechter zo gecontroleerd mogelijk op het bovenbeen van de jongen te schieten. Helaas was er stress bij de agent, waardoor hij minder goed kon richten. Ook was Rishi zelf onverantwoord bezig door weg te rennen terwijl hem verteld werd staan te blijven. Natuurlijk was er een kans op een misser, maar 'de agent heeft dat risico niet willens en wetens genomen.'
Een fantatisch resultaat voor de agent én voor de gerechtigheid in dit land. Rishi was allerminst een lieve, onschuldige jongen die toevallig op de verkeerde plek was. Hij bedreigde blijkbaar een buitenlandse reiziger, deed alsof hij een pistool had, en rende ook nog eens weg toen de politie wilde ingrijpen. Als je dan wordt neergeschoten heb je dat toch echt aan jezelf te danken; Jan met de Pet begrijpt dat nog en in deze zaak de rechter blijkbaar ook.
Mooi, maar daar liet de rechter het niet bij. Hij haalde ook nog even uit naar de aanklagers en naar Rishis nabestaanden:
De rechter noemde het toevoegen van de beschuldiging van 'moord' aan tenlastelegging een paar dagen voor zitting 'ongelukkig' en 'nodeloos grievend' voor de agent. Er is geen enkel bewijs voor dat de agent opzettelijk Rishi wilde doodschieten, zei de rechter.
Die aanklacht was toegevoegd aan de tenlastelegging omdat de familie dat zo graag wilde. De rechter maakte in zijn vonnis dus duidelijk dat dit belachelijk was. Er was geen opzet, dus was het geen moord.
Om het verhaal nog mooier te maken liet de rechter ook weten dat de agent niet schuldig was aan doodslag, wat de oorspronkelijke eis was van het OM, hoewel dat vond dat hij daar geen straf voor verdiende. De rechter gaat niet mee in die redenering: er was geen sprake van doodslag, maar van een fataal ongeluk, voor een groot deel veroorzaakt door Rishi zelf. Het is vervelend voor Rishi en zijn familie dat het zo misging, maar goed; dan had hij zich maar niet zo moeten gedragen. Hij nam zélf het risico dat dit het resultaat van zijn handelingen zou zijn.
Daar kunnen mensen die zowaar over een normale portie gezond verstand beschikken het alleen maar mee eens zijn. De agent valt niets kwalijk te nemen. Hij deed wat er van hem verwacht wordt in dergelijke omstandigheden. Rishi had het allemaal kunnen voorkomen door zich aan de wet te houden en de bevelen van de politie op te volgen. Het is en blijft natuurlijk een vreselijk verlies voor de nabestaanden, maar in deze zaak geldt toch echt het oude Hollandse gezegde: eigen schuld, dikke bult.