2015 wordt politiek gezien een heet jaar. Het is vandaag Tweede Kerstdag, de dag nadat u waarschijnlijk uw buikje rond heeft gegeten met een heerlijke maaltijd en nog half in een
food coma ligt. Gisteren was het tijd om terug te blikken
op het afgelopen jaar, en dat hebben we onder andere gedaan met een top-10 van de
meest gênante politieke momenten van 2014. Vandaag is het tijd om ons licht te laten schijnen op 2015. Wat staat ons te wachten?
Politiek gezien wordt 2015 een heet jaar. We hebben vlak voor het kerstreces van de Tweede Kamer
een kerstcrisis gehad van heb-ik-jou-daar. Het vertrouwen is weg tussen
VVD en
PvdA. Dat kan op zich nog best een paar maanden goed gaan. De hel barst echter los zodra er weer onenigheid is in de coalitie,
om wat dan ook. Het
kabinet kan volgend jaar vallen om de meest onbenullige dingen.
Vooralsnog staat er volgend jaar maar één verkiezing gepland: de Provinciale Staten-verkiezingen van 18 maart. Als het kabinet voor die
verkiezingen nog niet is gevallen, dan is de kans levensgroot dat het kabinet alsnog valt ná de PS-verkiezingen, of om meer precies te zijn: na de verkiezingen voor de Eerste Kamer in mei (waar wij helaas niks over te zeggen hebben, daar gaan de Statenleden over). Dan is de samenstelling van de Eerste Kamer definitief bekend.
Reken maar dat het kabinet vanaf mei geen enkele basis meer heeft in de Senaat. Misschien dat er met wat knip- en plakwerk het mogelijk is om het leven van de terminale patiënt die Rutte II is met een maandje of wat te rekken, maar dat is het dan ook wel. We kunnen, op basis van wat die verkiezingen ons gaan brengen - de PvdA staat op 10 zetels, veel slechter kan het niet worden -, en op basis van wat er deze maand is gebeurd in de coalitie, erop rekenen dat we volgend jaar nieuwe verkiezingen krijgen.
Die nieuwe verkiezingen (we krijgen er dus toch nog twee volgend jaar!) zullen slecht uitpakken voor VVD en PvdA, en goed uitpakken voor PVV, D66 en CDA. De vraag is of daar ook een zinnig kabinet uit voort kan komen. De meeste voor de hand liggende coalities hebben minstens vier, en waarschijnlijk vijf partijen nodig. Dat is onwerkbaar, tenzij er partijen bij zitten die mee willen doen voor spek en bonen. Maar dat lijkt me niet.
De formatie van het volgende kabinet kan nog wel eens heel lang gaan duren. Sterker nog, dat gaat misschien wel helemaal niet lukken na de volgende verkiezingen. In dat geval moet de demissionair premier Mark Rutte - ja, dat is hij dan nog altijd - wéér verkiezingen uitschrijven. Dan zouden we zomaar voor de derde keer in één jaar naar de stembus mogen. Een onrealistisch scenario? Zeker niet. Eén ding staat in ieder geval vast: 2015 wordt een ge-wel-dig jaar voor politieke junkies.